VERSLAG: Gregg Allman - 24/07 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Gregg Allman

Tijdens een zeer korte Europese tournee doet Gregg Allman slechts één Europese club aan. Paradiso heeft de eer om de blueslegende op vrijdag te ontvangen. Een gebeurtenis die bezoekers uit Denemarken, Schotland en Duitsland naar onze hoofdstad trekt. Hoewel de Allman Brothers sinds eind vorig jaar officieel niet meer bestaan, lijkt Gregg Allman het meer dan ooit naar zijn zin te hebben. Hij heeft ook een imposante groep muzikanten om hem heen verzameld. We zien de blazersectie van Bobby ‘Blue’ Bland, een toetsenist uit de band van Levon Helm en de percussionist van de Allman Brothers. Scott Sharrard neemt het gros van het gitaarwerk voor zijn rekening. Naar eigen zeggen de beste band waarmee Gregg Allman ooit op een podium stond.

Gregg Allman is inmiddels 67 jaar oud, maar de leeftijd lijkt geen invloed te hebben op zijn motivatie om te spelen. Er gebeurt nu op solo gebied meer dan er lange tijd met de Allman Brothers op de planning stond. Lang voor aanvang hangt er een zinderende spanning in Paradiso. Met opener ‘Statesboro Blues’ staat de band gelijk als een huis. Het nummer krijgt een heerlijke Chicago blues vertolking waarbij de blazerssectie de snelheid erin houden. Scott Sharrard maakt meteen indruk met zijn gitaarspel.

Vanachter zijn Hammond orgel op de hoek van het podium pakt Gregg Allman Paradiso in. Zijn soulvolle stem klinkt nog steeds scherp. De muzikanten vullen aan met een prachtige muzikale omlijsting. De jams zijn niet zo uitgebreid als bij de Allman Brothers, maar dat maakt wel dat de nummers wat beter naar voren geschoven worden. Prachtig zijn de momenten waarop de band gas terug neemt en de blazers even naar de backstage gaan. ‘Melissa’ is een mierzoet hoogtepunt van de setlist. Van het eerste Gregg Allman solo album speelt de band ‘These Days’. Door het meerstemmig gezongen refrein doet het gezelschap even aan The Band denken.

Het was een bijzondere kans om Gregg Allman solo aan het werk te zien. De blueszanger laat zien nog lang niet klaar te zijn voor pensionering. De combinatie van swingende rock, country en blues valt moeiteloos samen in pure perfectie. Gregg Allman zijn soulvolle stem volhardt in zijn kracht, de blazers doen denken aan de grote soulzangers en Scott Sharrad doet niet onder aan Warren Haynes. Het laatste gedeelte van het optreden komt de band steeds meer op gang met een swingende rockmix. Tijdens nummers als ‘Love Like Kerosene’, ‘Whipping Post’ en ‘One Way Out’ hoor je nauwelijks een kwaliteitsverschil met het klassieke Live At Fillmore East van The Allman Brothers. Dit is een avondje Amerikaanse muziekgeschiedenis dat de gelukkigen nog lang zullen koesteren!

 

RIVERSIDE - 25/07 - DE BOERDERIJtussen de festivals door kwamen de Poolse vrienden ook nog even naar de...

CHEIKH LÔ - 23/07 - NORTH SEA JAZZ CLUB Na vijf jaar pauze kwam Cheikh Lô weer met een nieuwe plaat. Wij bezochten de...