VERSLAG: Mark Knopfler - 06/06 - Ziggo Dome

Podiuminfo was aanwezig bij Mark Knopfler in Ziggo Dome voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 14 foto's.

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Mark Knopfler

Voormalig Dire Straits frontman Mark Knopfler heeft de voorspelbaarheid van een klok. Om de paar jaar komt de gitarist met een kwalitatief goed album. Dit gaat vergezeld met een Europese tournee waarbij Nederland standaard bezocht wordt. Dat is gemakkelijk en leuk voor de fans. Twee jaar geleden stond Knopfler voor het laatst in Amsterdam en de Ziggodome is vanavond wederom uitverkocht.

Soms zijn de optredens van Knopfler iets te ingetogen en de gitarist kan daardoor vrij saai overkomen. Zijn meest recente album Tracker legt de nadruk op Ierse en Schotse ritmes. Het album wekt de verwachting dat Knopfler ook vanavond iets te kabbelend te werk zal gaan. Bij opening wordt ‘Broken Bones’ echter zo swingend ten gehore gebracht dat dit idee gelijk van tafel kan. Het publiek klapt een snel ritme, de drummer neemt het over en met name een funky gitaarrif zweept de boel op.

Begeleid door zeven muzikanten is het optreden dan als een sneltrein op gang gebracht. Alle muzikanten bespelen verscheidene instrumenten en hebben veel lol in het spelen. De Ierse geluiden komen van enkele dwarsfluiten, er is een doedelzak en regelmatig worden de gitaren opgepakt om een goed rockgeluid neer te zetten.

Deze blues, folk en soultrein dendert vervolgens meer dan twee uur voort. ‘Privateering’ krijgt een prachtige versie waarbij de sfeervolle accordeon tijdens de laatste paar minuten wordt ingeruild voor een Hammond orgel. Deze bluestwist rondt het nummer perfec af. De Ierse fluitintroductie bij ‘Hillfarmer’s Blues’ geeft je even het idee bij The River Dance aanwezig te zijn. Jazzmuzikant Nigel Hitchcock komt als gastartiest op de saxofoon enkele nummers meespelen. Met name tijdens de introductie van ‘Romeo and Juliet’ zorgt zijn saxofoonspel voor een heerlijke toevoeging.

Mark Knopfler is een rasmuzikant. Hij is vanavond in de eerste plaats gekomen om een goede pot muziek te spelen. Het lijkt hem weinig uit te maken of hij dit voor de Ziggodome zou doen of in een lokale studio. Geconcentreerd speelt hij zijn gitaarspel. De mede muzikanten krijgen alle ruimte om te exceleren. Vanavond is Knopfler in topvorm en speelt zichzelf van hoogtepunt naar hoogtepunt. Dat we naast Nigel Hitchcock ook nog verrast worden met een bezoekje van zangeres Ruth Moody is een extra kers op de taart. Bij het zien van zulk subliem gitaarspel van een van de beste gitaristen ter wereld voelt iedereen zich jaren jonger. Zodra het laatste nummer bijna afgelopen is springen alle aanwezige veertigers en vijftigers massaal op, na een hardloopje naar het podium hopen ze een Knopfler plectrum te kunnen vangen. Hopelijk zien we Knopfler over ongeveer twee jaar wederom terug in de Ziggodome met een nieuw album op zak!

FOTOGRAFIE: Peter in ´t Hout  

12
Mark Knopfler foto Mark Knopfler - 06/06 - Ziggo Dome Mark Knopfler foto Mark Knopfler - 06/06 - Ziggo Dome Mark Knopfler foto Mark Knopfler - 06/06 - Ziggo Dome Mark Knopfler foto Mark Knopfler - 06/06 - Ziggo Dome Mark Knopfler foto Mark Knopfler - 06/06 - Ziggo Dome Mark Knopfler foto Mark Knopfler - 06/06 - Ziggo Dome Mark Knopfler foto Mark Knopfler - 06/06 - Ziggo Dome Mark Knopfler foto Mark Knopfler - 06/06 - Ziggo Dome Mark Knopfler foto Mark Knopfler - 06/06 - Ziggo Dome Mark Knopfler foto Mark Knopfler - 06/06 - Ziggo Dome  foto Mark Knopfler - 06/06 - Ziggo Dome  foto Mark Knopfler - 06/06 - Ziggo Dome
 
12
 

PAUL MCCARTNEY - 07/06 - ZIGGO DOMESir Paul McCartney brengt zijn Out There tour naar de Ziggo Dome. 17.000 fans...

YELLOWCARD - 04/06 - PATRONAAT Vanavond staat in het teken van een stevige dosis poppunk met Zebrahead en...