VERSLAG: Luke Winslow-King - 28/01 - Patronaat

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Luke Winslow-King

Tijdens hun laatste bezoek aan Nederland maakte Luke Winslow-King al nieuwsgierig naar een optreden met zijn volledige band. 2015 begint dan ook gelijk goed; de singer-songwriter trekt met vier muzikanten door Nederland. Woensdag was Haarlem aan de beurt voor een bezoekje.

Eerst mag Belle Of Louisville de sfeer erin brengen. Het Nederlandse gezelschap blijkt goed gekozen. Net zoals Luke Winslow-King voert de muziek terug naar de jaren ’30 en ’40. Een muzikale periode waarin sentiment nog de boventoon kan voeren. De belangrijkste bijdrage wordt geleverd door zangeres Tess en zanger Mitch. Dit wordt regelmatig aangevuld met een slidegitaar. Tess stampt met haar hakken de bluesritmes op gang. In combinatie met haar soepele zangstem werkt dit goed. Befaamde covers als ‘John The Revelator’ overtuigen net zo sterk als het zelf geschreven ‘Where Thy Lead Me’. Een nummer die enigszins doet denken aan ‘Calm After The Storm’. Het maakt nieuwsgierig naar een volwaardige plaat die ongetwijfeld snel achter de EP aan zal komen.

Luke Winslow-King stond eerder op de avond nog te spelen in de DWDD en is daarom ietwat verlaat. Wanneer de band echter de eerste noten aanslaat zit de sfeer er meteen in. Winslow-King voert terug naar voorbije tijden met zijn soepele mix van soul, New Orleans jazz en blues. Wat daarbij ten eerste opvalt, is het rijke bereik van zijn stem. In elk van de genres klinkt de zanger zuiver. Waar dat op zijn meest recente cd soms nog kabbelend klinkt, weet hij vanavond regelmatig indruk te maken met zijn uithalen.

De achtergrondband vult de zanger perfect aan. De verschillende genres worden goed ten gehore gebracht zonder dat het optreden aan identiteit verliest. ‘As April Is To May’ heeft een southern rock gevoel en doet, met haar jam, zelfs even aan The Allman Brothers Denken. ‘Moma Don’t Allow No Boogie Woogie In Here’ krijgt een voortreffelijke up-tempo vertolking. Het beste komen de deltablues nummers tot hun recht. De show wordt vanavond gestolen door Roberto Luti. De Italiaanse gitarist maakte reeds indruk als onderdeel van Playing For Change, hij voelt vanavond Winslow-King perfect aan. Gelijk aan het begin van de show ontwikkelt er zich al een gitaarduel tussen beide. Luke Winslow-King bespeelt de slidegitaar en Luti gaat er keihard tegenin. Zelden zie je een gitarist die zoveel gevoel in zijn solo’s kan leggen.

Luke Winslow-King maakte al enkele keren indruk als voorprogramma van Pokey LaFarge. Vanavond bewijst hij met een band achter zich nog grootser te zijn. Het cafe van het Patronaat is magertjes gevuld, mede door de cafe omgeving weet hij dit stukje Haarlem echter naar New Orleans te verplaatsen. De verscheidenheid binnen de nummers, het fijne enthousiasme en hoge niveau van musiceren maakt Luke Winslow-King een artiest die een trouw fanbase verdient in Nederland. Daar kan dat duwtje in de rug van de DWDD natuurlijk best bij helpen!

 

DIE ANTWOORD - 29/1 - HMHDe Zuid-Afrikaanse groep Die Antwoord stond voor een uitverkochte Heineken...

VANDENBERG'S MOONKINGS - 23/01 - HEDON Adje Vandenberg is terug met een nieuwe band: Vandenberg's MoonKings....