VERSLAG: Sam Smith - 28/11 - TivoliVredenburg

Podiuminfo was aanwezig bij Sam Smith in TivoliVredenburg voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 15 foto's.

VERSLAG: Laura de Lange  

Sam Smith - 28/11

Sam Smith is al enkele tijd bekend als voornamelijk gastzanger bij artiesten als Naughty Boy en Disclosure. Die nummers deden het goed in de hitlijsten en de vraag naar solo-werk van Sam Smith was groot. In mei kwam eindelijk Sam Smith zijn debuutalbum ‘In The Lonely Hour’ uit en heeft op het moment (dubbel)platina status in Nederland. Met deze plaat maakt hij op het moment een wereldtour en heeft hij Nederland al getrakteerd op een optreden op Lowlands. 28 november staat een uitverkochte Rhonda-zaal in TivoliVredenburg te wachten op Sam Smith. Podiuminfo was hier bij om verslag van te doen.

Bescheiden betreedt Smith het podium gekleed in een net pak en een diamanten oorbel. De spotlight op hem gericht en achter Sam Smith zijn vijfkoppige band, op ieder een andere hoogte gepositioneerd, aan de rechterkant van het podium staan Smith zijn achtergrondzangers. Sam Smith start zijn optreden ‘Nirvana’ en ‘Leave Your Lover’ . Sam Smith laat direct horen dat hij bijzonder soulvol is en uiterst muzikaal. De tierelantijntjes van zijn stem zijn niet storend maar eerder een smaakvolle toevoeging. Dit komt ook goed in uiting als Sam Smith een cover doet van ‘How Will I Know’ van zijn muzikale held Whitney Houston.

Het optreden van Sam Smith is er een met een persoonlijke noot. De nummers die Sam Smith heeft geschreven zijn niet, zoals hij dat benoemt van een ‘fantasy world’ maar gaat het over het leven. Voornamelijk zijn liefdesleven. Aan het begin van bijna elk nummer vertelt Sam Smith waarom hij het nummer heeft geschreven. Hiermee wekt Sam Smith zowel een golf van genegenheid als ongegeneerde zelfmedelijden die niet storend is.

Hierdoor hebben de nummers van Sam Smith een grote mate van melancholie in zich. Iemand met een opvallend stemgeluid als Sam Smith loopt het gevaar dat de nummers op elkaar lijken en elk nummer te veel melancholie in zich hebben. Dit is echter niet het geval. Juist door de persoonlijke toevoeging en directe benadering van Smith op het publiek van TivoliVredenburg en weet hij met elk nummer het publiek te raken. Sam Smith weet zich ook uit de melancholie te redden door ook te grappen dat hij ook vrolijke nummers heeft. ‘La La La’ en ‘Money On My Mind’ zijn hiervoor de uitkomst en zorgen voor een goede balans in het optreden.

Toch laat Sam Smith zien dat hij ondanks de gevoeligheid in zijn nummers ook een entertainer is. Tijdens de nummers laat Sam Smith het publiek (wat duidelijk alle nummers uit het hoofd kent) meezingen en geeft ook een danslesje tussendoor. Het optreden eindigt met de grootste solo-hit van Sam Smith ‘Stay With Me’, waarna de zaal nog smeekt of Sam Smith echt niet nog even kan blijven.

Het optreden van Sam Smith is bovenal gevoelig en melancholisch. Sam Smith weet zijn nummers op dusdanige persoonlijke manier te brengen dat deze melancholie totaal niet storend is en eerder prettig. Ook valt er van Sam Smith niet te zeggen dat hij is geautotuned omdat zijn stem net zo sterk is als op de CD’s. Door zijn zelfspot en persoonlijke verhalen is Sam Smith behalve muzikant ook een sympathieke man en een prettige stage-persoonlijkheid. Sam Smith is een aanrader om live gezien te hebben, zeker als je zin hebt in een potje janken.

FOTOGRAFIE: Martien Janssen  

12
Sam Smith foto Sam Smith  - 28/11 - TivoliVredenburg Sam Smith foto Sam Smith  - 28/11 - TivoliVredenburg Sam Smith foto Sam Smith  - 28/11 - TivoliVredenburg Sam Smith foto Sam Smith  - 28/11 - TivoliVredenburg Sam Smith foto Sam Smith  - 28/11 - TivoliVredenburg Sam Smith foto Sam Smith  - 28/11 - TivoliVredenburg Sam Smith foto Sam Smith  - 28/11 - TivoliVredenburg Sam Smith foto Sam Smith  - 28/11 - TivoliVredenburg Sam Smith foto Sam Smith  - 28/11 - TivoliVredenburg Sam Smith foto Sam Smith  - 28/11 - TivoliVredenburg  foto Sam Smith  - 28/11 - TivoliVredenburg  foto Sam Smith  - 28/11 - TivoliVredenburg
 
12
 

KREATOR - 4/12 - 013"The Kreator has returned!" in een uitverkochte 013 samen met Arch Enemy,...

HOLLYWOOD UNDEAD - 26/11 - MELKWEG Hollywood Undead op een podium zorgt natuurlijk altijd voor spektakel....