VERSLAG: Chet Faker - 12/11 - Paradiso

VERSLAG: Wouter Braaksma  

Chet Faker - 12/11

Vooraf lijkt het een perfecte match; een uitverkochte sfeervolle zaal als Paradiso en de muziek van Chet Faker. Het loopt anders. De als Nicholas James Murphy geboren producer mixt jazz en singer-songwriter elementen met een beat. Sinds zijn ‘No Diggity’ cover van Blackstreet in 2012 en zijn debuutalbum ‘Built on Glass’, dat dit jaar verscheen, gaat het hard met de Australiër. Zo stond hij dit jaar in een volle India tent op Lowlands.

Net zoals bij zijn show in Biddinghuizen zijn er ook deze keer een drummer en gitarist bij. Het eerste half uur van de show draait echter alleen om Murphy. Wat er voor zorgt dat hij hard aan de bak moet om alles via zijn synthesizer en controllers in elkaar te krijgen. De lagen van de muziek worden vaak gelijktijdig ingezet wat voorgeprogrammeerd doet overkomen.

Murphy’s stem is fantastisch vanavond. De hese stem van de zanger in combinatie met de muziek is prachtig. Toch kan het de gemiddelde toeschouwer geen ene fuck schelen. Hoe langer er gespeeld wordt, hoe groter het kabaal van de praters. Zelfs wanneer de gitarist en drummer erbij komen krijgen ze het publiek niet stil. Wat er aan het einde van de show voor zorgt dat de vocalen nauwelijks hoorbaar zijn. Wat nogal essentieel is bij de muziek van Chet Faker. De laidback muziek moet gehoord worden, het zal nooit zelf schreeuwen om aandacht.

Het kost dan ook heel veel moeite om het publiek bij ‘Talk is Cheap’ stil te krijgen, wat het laatste nummer van de set is. Alle lichten gaan uit en er blijft alleen maar één peertje over die het sfeervol maakt in de zaal. Wel moet er
eerst een minuut een ‘ssssssst’ door de zaal wil het publiek de aandacht er bij krijgen.

Er viel veel te genieten met mooie uitvoeringen van Jeff Buckley’s ‘I Want Someone Badly’, ‘1998’ en ‘Gold’, althans voor zover ik het kon horen.Toch blijft het raar dat er niet gelijk gebruik wordt gemaakt van de drummer en gitarist, dit zorgde toch voor net wat meer diepgang in de nummers. Chet Faker en Paradiso leek vooraf een leuke combinatie. Achteraf is het net een mislukte Tinderdate. Leuk op het eerste gezicht, maar in het echt blijkt de ander stront vervelend te zijn.

 

JACQUELINE GOVAERT - 14/11 - MEZZNa Krezip volgde voor Jacqueline Govaert een succesvolle tweede solo CD, met...

RISE AGAINST - 13/11 - HEINEKEN MUSIC HALL Met Rise Against ging het dak eraf in de Heineken Music Hall en wij waren...