VERSLAG: Old Crow Medicine Show - 26/10 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Old Crow Medicine Show

Voor haar nieuwste album Remedy ontving de Old Crow Medicine Show een ongebruikte tekst van niemand minder dan Bob Dylan. De groep, geinspireerd door voor-oorlogse blues en folk, doet soms muzikaal denken aan een hyperactieve versie van The Band. Dat Bob Dylan onder de indruk was van een van hun vertolkingen van een oud nummer van de dichter mag dan geen verrassing heten. Old Crow Medicine Show is bovenal een groep die je live moet ervaren. Na een redelijk lange afwezigheid waren ze zondagavond wederom in Nederland.

Eerst mag Parker Millsap de zaal opwarmen. Er is al een kleine hype gaande rondom deze Americana artiest. De zaal staat bij aanvang dan ook goed vol. Vanaf de eerste tonen maakt Millsap indruk met zijn sterke stem. Het drietal muzikanten speelt een mix van jazz, blues en country. De uithalen van de zanger snijden door de zaal. Met name tijdens de gospel van ‘You Gotta Move’ is dit het geval. Dit wordt aangevuld met opzwepende mondharmonica en een jankende viool. Qua bereik heeft Millsap de potentie van Bruce Springsteen. Van Millsap gaan we zeker meer horen!

De Old Crow Medicine Show trekt deze lijn vervolgens rechtstreeks door. Vanaf het eerste moment schittert de groep in haar veelzijdigheid en talent om sfeer te bouwen. Alle muzikanten verwisselen verscheidene malen van instrument. Dit gaat gepaard met een enorme bak energie die de zaal in extase brengt. In razend tempo vullen de mondharmonica en banjo solo’s de eenvoudig meezingbare refreinen aan.

Nergens gooit de Old Crow Medicine Show het echter over de gemakkelijke boeg. In plaats van twee uur lang dansmuziek te spelen, switchen ze op de juiste momenten naar kleinere country nummers. Het zijn deze momenten waarbij de vergelijking met The Band het beste opgaat. Heerljk jankt dan de slidegitaar op de achtergrond of klinkt er een bluesvol orgeltje. Bluestraditional ‘CC Rider’ stemt je aangenaam melancholisch. Dit valt mede te danken aan het Amerikaanse accent. Grappig is de neuriënde solo die gespeeld wordt. Net zo indrukwekkend zijn de acapela nummers die rond één microfoon gespeeld worden.

Het is ooit gezegd dat de Old Crow Medicine Show de energie van Nirvana naar de country wou brengen. Dat slagen ze vanavond wederom in. Energiek springen de muzikanten het podium op en neer. Er wordt gedanst tijdens het spelen, de technisch assistent verwisselt soms instrumenten tijdens solo’s en de banjo’s worden regelmatig op zeer hoog tempo bespeeld. Dat er in de toegift nog ruimte is voor een cover van onze eigen Shocking Blue is dan een schot voor open doel. De Old Crow Medicine Show is nog een van de weinige bands die een Vietnam oorlogsnummer actueel kan laten klinken! De feestmachine bewijst wederom hoog aan de top van de Americana te staan.

 

SCHIZOID LLOYD - 24/10 - PATRONAATVrijdagavond 24 oktober presenteerde Schizoid Lloyd hun album ‘The Last Note...

BELLS OF YOUTH - 24/10 - WILHELMINA EINDHOVEN All-girl band Bells of Youth gaf een optreden in een bomvol WIlhelmina in...