VERSLAG: Pharrell - 23/9 - Ziggo Dome

VERSLAG: Laura de Lange  

Pharrell Williams – Ziggo Dome 23/09/2014

Wie in 2014 nog nooit van Pharrell Williams heeft gehoord, heeft onder een steen geleefd. 2014 (en 2013 ook) was het echt het jaar van zanger Pharrell Williams. Een onbekende in het vak is Pharrell Williams zeker niet. Al decennia draait Pharrell mee in de muziekwereld, is het niet als lid van de rapgroep N.E.R.D, dan is het Pharrell als solo-artiest en Pharrell als stijlicoon. Met door hem zelf geproduceerde hits als ‘Get Lucky’, ‘Blurred Lines’ en de monsterhit ‘Happy’ verovert Pharrell de wereld. Reden voor een goed feest in een uitverkocht Ziggo Dome, waar het het publiek vol smart wacht wat deze hit-tovernaar tevoorschijn gaat halen. Podiuminfo was hierbij ‘happily’ om verslag van te doen.

Het optreden begint spectaculair. Met sinistere lampen en figuren waardoor het even goed kijken is waar Pharrell staat. De lampen gaan oogverblindend aan en de hit-single ‘Come Get It Bae’ start. Na een overdonderend applaus vertelt Pharrell dat hij zo blij is om weer in Nederland te staan, omdat Nederland veel voor zijn carrière heeft betekend en vraagt of Ziggo Dome zin heeft in een goed feestje.

Met dat feestje zit het wel goed. Pharrell gaat met dezelfde soort energie door met veel van zijn bekende nummers en minder bekende nummers van zijn nieuwe album GIRL. Bij Frontin’ echter komt voor het eerst in het optreden naar voren dat het hoge stemgeluid dat Pharrell het niet altijd haalt in een grote zaal als Ziggo Dome. Gelukkig weet Pharrell op de juiste momenten het aan te vullen door zijn ‘singers’.

Het is dan ook snel duidelijk dat Pharrell zijn kracht zit in samenwerking met anderen. Het hoogtepunt was daarom ook ongetwijfeld in samenwerking met Hierbij is duidelijk dat Pharrell het beste tot zijn recht komt in samenwerking met N.E.R.D. member Shay Haley. Opeens verandert een smooth R&B/pop concert in een snoeihard Hip-Hop concert. Met de bekende hits allemaal op een rij als ‘Lapdance’, ‘Rockstar’ en natuurlijk ‘She Likes To Move’ en ‘Drop It Like It’s Hot’.

Tijdens het optreden laat Pharrell veel ruimte over voor solo’s zijn zogeheten ‘singers’ en zijn ‘bae’s’. Zonder hun zou volgens Pharrell het optreden niet de energie geven die het hoort te geven en kun je door alleen al naar hun te kijken, zien wat de boodschap van zijn optreden is. Pharrell laat op dit soort momenten een haast politieke boodschap achter over de gelijkheid van mannen en vrouwen. Misschien een beetje contrasterend met zijn nummers die gaan over dirty seks.

Pharrell trakteert het Ziggo Dome op een paar (soms ingekorte) hits zoals ‘Blurred Lines’ en ‘Get Lucky’. Dan is het tijd tijdens het toegift voor misschien wel de belangrijkste boodschap die Pharrell geeft. Volgens Pharrell kan Ziggo Dome deze positieve vibe ook doorgeven aan de rest van de wereld. Niet alleen in het dagelijks leven maar ook op het internet. Pharrell eindigt de avond met een grote blije confetti-hysterie en kleurrijke visuals. Na de enorme hit-single ‘Happy’ trakteert Ziggo Dome Pharrell vervolgens met een gigantisch applaus.

Het optreden van Pharrell Williams is van grote klasse. Het is duidelijk dat deze man al lang meedraait in de muziek en entertainment wereld. Hoewel de stem van Pharrell niet alle nummers even krachtig zong, was de show eromheen en de dynamiek op het podium voelbaar in de zaal. Pharrell is een grote hitmachine en zelf de minder bekende nummers zorgen voor een swingend spektakel. Pharrell maakt lasten minder en laat een publiek van ruim 17.000 man genieten van een wel heel mooi feestje.

 

SLEEPY SUN, CAMERA, WHITE MANNA - 25/9 - EFFENAARSleepy Sun, Camera en White Manna verzorgden een stevige dosis psych in de...

GAVIN DEGRAW - 22/9 - HMH De Amerikaanse singer-songwriter Gavin DeGraw stond voor de 2e keer dit jaar...