VERSLAG: Neutral Milk Hotel - 11/8 - Paradiso

VERSLAG: Marco Vlot  

Neutral Milk Hotel – 11/8 – Paradiso

Na de release van tweede album In the Aeroplane Over the Sea en de kort daaropvolgende ontmanteling van de band heeft Neutral Milk Hotel langzaamaan een welhaast mythische status gekregen. Voornaamste bandlid Jeff Mangum treedt slechts sporadisch nog in de openbaarheid, en weinigen houden nog rekening met een reünie van de indiehelden. Toch wordt deze in 2013 aangekondigd. Vanavond speelt de band in Paradiso. De verwachtingen zijn hooggespannen, want een paar maanden geleden speelde Neutral Milk Hotel nog in Utrecht met lovende reacties tot gevolg.

Het podium staat vol met een bonte verzameling instrumenten als de band het concert begint met 'The King of Carrot Flowers Pts. One, Two & Three'. Het publiek reageert uitzinnig op de karakteristieke stem van Mangum, Scott Spillane die eruit ziet als een rockende zeeman, alleskunner Julian Koster en drummer Jeremy Barnes. Deze stopt zoveel energie in zijn spel dat hij telkens sneller lijkt te willen gaan. Dit hoort echter bij het geluid van Neutral Milk Hotel.

Dat geluid is moeilijk te omschrijven omdat iedere omschrijving geen recht doet aan de impact van de muziek. Een poging: overstuurde gitaren, drums die uit de bocht vliegen en een zanger met een stem waar sommigen aan moeten wennen. Dit alles aangevuld met blazersmelodieën, zingende zaag en meer exotische instrumenten. Maar ook prachtige luisterliedjes zoals 'Two-Headed Boy' waarbij Mangum met slechts zijn gitaar en zang het publiek ademloos laat luisteren.

Jeff Mangum zegt weinig tegen het publiek. Dit laat hij aan zijn bandleden over, ondanks dat geen van hen enorme publieksmenners zijn. Het podium is gedurende het gehele optreden spaarzaam verlicht, en er wordt expliciet verzocht om geen foto's of video's te maken. Vanavond draait het om
de muziek, en die is dik in orde. Niemand weet hoe lang deze reünie gaat duren, dus degenen die er vanavond bij zijn, mogen daar blij mee zijn.

 

MARILYN MANSON - 6/8 - TIVOLIVREDENBRUGOudgediende Marilyn Manson kwam weer eens naar Nederland. Zijn nieuwe plaat...

POKEY LAFARGE - 10/8 - CAPRERA Als afsluiter van zijn Europese tournee staat Pokey LaFarge in...