VERSLAG: Miley Cyrus - 22/6 - Ziggo Dome

VERSLAG: Laura de Lange  

Miley Cyrus

Wanneer we het over grote transformaties hebben dan popt Miley Cyrus meteen door je hoofd. Van braaf tienersterretje tot stoeipoes die het liefst haar tong uitsteekt en aan haar kruis zit. Miley Cyrus heeft sinds de VMA’s, waarin ze twerkte tegen de voorgevel van Robin Thicke, aan de wereld laten zien dat ze meer is dan alleen een braaf tienersterretje. Met een album BANGERZ, die kritieken ontving van geniaal tot barslecht, dat eind 2013 uitkwam en de beruchte BANGERZ-TOUR is het ook tijd om een niet-uitverkocht Ziggo Dome gek te maken. Is het tijd voor massale hysterie of zit er toch een kunstzinnig randje aan de gekte genaamd Miley Cyrus? Podiuminfo was hierbij om verslag van te doen.

De show begint met een video waarin het hoofd van Miley neerkijkt op het publiek. Vervolgens opent de mond van het hoofd en komt Miley binnen glijden op een artificial tong en opent met het nummer SMS (Bangerz). Miley Cyrus is een hitsig kinderfeestje voor volwassenen. Omringt door grote knuffeldieren en surrealistische visuals die vooral seksueel getint zijn, danst Miley Cyrus oversekst over het podium van Ziggo Dome. Hoewel het meer op seksstandjes lijkt dan op dansen zelf.
Snel is duidelijk dat Miley Cyrus niet een al te beste zangeres is en dat het vooral om de show zelf draait . Door alle hysterie die om haar show heen is gebouwd, is Cyrus snel buiten adem en komt dat niet ten goede van haar stem. Ook in het midden van de show probeert Miley een ‘akoestisch’ gedeelte toe te voegen om toch de muzikaliteit door laten te klinken. Hier is echter nog meer pijnlijk duidelijk dat Miley Cyrus niet goed bij stem is. Het enige moment dat Miley Cyrus vernieuwd op muzikaal gebied is bij de cover van the Artic Monkeys ‘Why Do You Only Come When Your High’ (speciaal voor stonded Amsterdam volgens Miley).

Miley Cyrus live is een combinatie van een peepshow meets R&B-show meets surrealisme met de focus op seks. Maar dit allemaal niet geslaagd. De show van Miley Cyrus is niet anders dan oversekst. De visuals en het decor lijkt ontworpen door iemand die hard aan de trippende drugs was. Dit kan cool uitpakken maar zonde is echter dat het decor en de visuals ontbreken aan de kunstzinnige gedachtegang. Ze is continu bezig met aandacht krijgen van het publiek door te vragen hoe ‘hot’ het optreden wel niet is. Het lijkt als een constante bewijsdrang naar het publiek van Miley Cyrus dat ze daadwerkelijk ‘volwassen’ is geworden en bij de grote jongens hoort die aan drugs doen en seks hebben.

Het live zien van Miley Cyrus draait puur om de show en niet om de muziek. Als je zin hebt om een pure freakshow te zien en net niet opgehitst te worden is Miley Cyrus zeker een aanrader om te zien. Het is maar de vraag hoe lang een fenomeen als Miley Cyrus, dat zich enkel verkoopt als het product Miley Cyrs, stand zal houden.

 

BAD RELIGION - 25/6 - TIVOLIVREDENBURGWoensdag 25/6 stonden de heren van Bad Religion in de Ronda in het nieuwe...

ZZ TOP - 24/06 - HEINEKEN MUSIC HALL Na vorig jaar Bospop afgesloten te hebben komt ZZ Top terug. Voor de...