VERSLAG: Blondie - 18/6 - Paradiso

VERSLAG: Francis Pronk  

Blondie

Ondanks de voetbalwedstrijd van Nederland is het volle bak in Paradiso voor Blondie. Enkele jongeren zijn gespot, maar het publiek bestaat voornamelijk uit 'oudere jongeren'. De gelegenheid van de komst van de band is de Blondie 4(0) Ever World Tour. Maar liefst 40 jaar in het vak, dus de vraag is: moet ze met pensioen of niet?

De set wordt geopend met 'One Way Or Another'. Ietwat stijfjes en verschuilt achter haar zonnebril worden de eerste nummers gebracht. De frontvrouw is de jongste niet meer. De bijna 69-jarige Debbie Harry heeft in totaal meer dan 40 miljoen platen verkocht en is een echte hitkanon. Hits als 'Maria', 'Call Me' en 'Atomic' zijn legendarisch en zijn vanavond echte uitspatters. In het begin leek het een statische set te worden, maar naarmate de set vordert kruipt Debbie uit haar schulp en laat ze zien dat ze nog steeds sexy is.

Helaas komt het een paar keer voor dat Debbie haar tekst vergeet. Ze kijkt naar haar andere bandleden en lijkt iets te mompelen. Vervolgens zingt ze verder alsof er niets is gebeurd. Ook qua zang zijn er op- en aanmerkingen. Het is niet meer wat het geweest is. Bijvoorbeeld bij 'Maria' laat ze het publiek het refrein zingen, omdat ze weet dat het te hoog gegrepen is. Maar weet je wat? Het kan het publiek niks schelen. Ze staat daar wel mooi met haar leeftijd. Dat het niet altijd even zuiver is moet je maar met een korreltje zout nemen.

De gemiddelde leeftijd van de bandleden wordt omlaag gehaald door gitarist Tommy Kessler en toetsenist Matt Katz-Bohen. Wellicht is dit de reden dat de band met hun nieuwe nummers een andere weg is ingeslagen. Het is meer van deze tijd en bijvoorbeeld 'Sugar On The Side' zou zo een knaller kunnen worden in de plaatselijke discotheek. Het heeft zelfs iets weg van reggaeton, mede door de samenwerking van de Colombiaanse band Systema Solar. Deze band is vanavond overigens niet aanwezig. Debbie probeert de Spaanse tekst van de bridge (dat overigens wordt afgespeeld via een bandje) mee te zingen. Het ziet er allemaal heel aandoenlijk uit, maar helaas zullen de nieuwe nummers zoals 'Euphoria' en 'A Rose By Any Name' geen hits worden als bijvoorbeeld 'Heart Of Glass'. De wil is er, de doelgroep vindt het leuk, maar nieuw publiek zal er niet warm van worden.

Naast eigen materiaal wordt ook 'Fight For Your Right' van Beastie Boys gespeeld. Helaas komen vele songs niet aan bod zoals 'Denis' en 'The Tide Is High'. Laten we het erop houden dat Blondie zoveel hits heeft gehad, dat het niet mogelijk is om alles in één avond te spelen...

De vrouw die vroeger de muziekscene domineerde speelde vanavond net als ons elftal: slecht, maar weet wel te winnen. Al was het af en toe niet helemaal zuiver en vergat ze haar tekst, de fans aanbidden haar nog steeds en als het aan hen ligt gaat ze nog láng niet met pensioen. Debbie geniet nog altijd van performen en het ziet er niet naar uit dat daar binnenkort een einde aan komt. Met 'Maria', 'Call Me', 'Heart Of Glass' en meer steelt ze de harten van de mensen in Paradiso. Misschien de volgende keer een greatest hits show. Wellicht wordt er dan vaker raak geschoten.

 

ZOOMERAVOND: JUNGLE BY NIGHT - 21/6 - ARTISIn juni, juli en augustus is Artis elke zaterdag open tot zonsondergang. Er...

RICHIE SAMBORA - 17/6 - 013 Richie Sambora gaf vanavond een eenmalig concert in 013 in Tilburg. Tevens...