VERSLAG: Kraantje Pappie - 18/4 - Melkweg

VERSLAG: Jurre Anema  

Kraantje Pappie

Vanavond is de Oude Zaal van de Melkweg gevuld voor Nederlands(talig)e hiphop. Op het programma staan namelijk Kraantje Pappie en FATA. De laatstgenoemde formatie mag de avond starten. Waar hun debuutplaat Jong Volwassen voor de helft gevuld is met melodieuze feeling good tunes, bestaat het optreden voornamelijk uit de hardere hiphop die het trio heeft gemaakt. Het valt goed in de Melkweg en zeker na zomerhit 'Geile Donder' is het publiek perfect opgewarmd voor de hoofdact.

Even na tienen betreedt Kraantje Pappie het podium. Hij wordt echter niet alleen ondersteund door zijn deejay (DJ Fris), maar heeft ook rapper Fiddox meegenomen. Dit maakt de uitvoeringen net iets completer en zorgt vooral tijdens de refreinen voor wat afwisseling. Met Crane II net in de schappen heeft Alex van der Zouwen heeft inmiddels een aardig repertoire opgebouw door twee albums en enkele EP's. De beats van het laatste album, allen geproduceerd door Noisia, vallen goed in Amsterdam. 'Feesttent', een ode aan het dorpsfeest, laat iedereen mee springen maar even later toont Van der Zouwen zich juist als de gevoelige jongen tijdens 'Met Z'n Tweeën'.

Alles past en lijkt te werken. Logisch, want waar de beats af en toe nog wat lomp overkomen, profileert Kraantje Pappie zich steeds als een zeer begenadigd rapper. De Groninger heeft misschien niet een extreem uitgebreide vocabulaire, maar is bijzonder doeltreffend met de woorden die hij wèl gebruikt. En hoe hoog of laag het tempo het ligt, de rapper lijkt zich constant als een vis in het water te voelen. Het gemak waarmee de zinnen van zijn tong rollen werkt dan ook aanstekelijk. Uiterst nonchalant maar o zo zorgvuldig laat Kraantje het publiek losgaan. Van der Zouwen treedt inmiddels paar jaar op en heeft een flink aantal vlieguren gemaakt. Dit leverde hem eerder al een plek op bijvoorbeeld Rock Werchter op. Dat was al na zijn debuutalbum en nu staat hij hier met nog veel meer goed materiaal.

Crane II is voornamelijk een partyplaat en dat blijkt vanavond ook. Toch komt de grootste reactie vanuit het publiek wanneer hitje van zijn debuutplaat "Waar Is Kraan?" langs komt. Snel gooit hij zijn verse van 'Weekend', de clubhit van Feest DJ Ruud erachteraan en komt ook nog één keer 'Feesttent' langs. Dat terwijl het podium vol staat met voorprogramma FATA en Kraantjes aanhang. Nog even keer springen voor het één uur durende optreden voorbij is. Het ideale begin van een feestelijk weekend.

 

RACOON - 22/4 - 013Veel shows speelt Racoon dit jaar niet en dus is het niet gek dat het...

LA PEGATINA - 17/4 - MELKWEG Na festivals als Pinkpop, Lowlands (twee keer) en Parkpop is het Spaanse...