VERSLAG: La Pegatina - 17/4 - Melkweg

VERSLAG: Francis Pronk  

La Pegatina

Na festivals als Pinkpop, Lowlands (twee keer) en Parkpop is het Spaanse gezelschap La Pegatina terug in Nederland voor een clubshow. Dit keer in de Grote Zaal van Melkweg.

De heren uit Barcelona hebben eerder bewezen een prima festivalact te zijn, maar houdt dit ook stand in een zaal? Aan gebrek aan mensen kan het niet liggen, want de zaal is helemaal uitverkocht. Wanneer de Spanjaarden het podium betreden is het meteen raak. Hun doel is om een flink feest te bouwen en daar gaat het publiek maar al te graag in mee. Opblaasbare objecten, Spaanse vlaggen en vooral veel bier gaat de lucht in. Aribaaaa, het feest is begonnen!

De Catalanen omschrijven hun muziek als 'urban rumba': een explosieve cocktail van merengue, disco, ska, ranchera en cumbia. Oftewel: lekkere dansmuziek, waar je niet bij stil kan staan. De bandleden genieten van het optreden. Ze doen alles om het publiek te entertainen; op een rijtje staan en met z'n allen naar voren lopen, het publiek vragen mee te zingen (voornamelijk "hey hey hey", want de Spaanstalige teksten gaan het publiek minder goed af) en er staat een échte band. Geen eilandjes, geen bandleden die individueel bezig zijn, maar muzikanten die samenspelen en stuk voor stuk de energie op het podium overbrengen. Nummers als 'El Curandero', 'I Digueu' en 'Olivia' laten de menigte dansen. Verschillende culturen bij elkaar die allen dezelfde taal verstaan: muziek. Mocht je de muziek niet kennen, dan heeft de band een aantal covers voor je in petto. Zo spelen ze bijvoorbeeld een stukje van 'Gimme Hope Jo'Anna' van Eddy Grant, 'Final Countdown' van Europe (saxsolo) en zelfs 'Gasolina' van Daddy Yankee.

Dat La Pegatina een band is waar je geëntertaind wordt als een malle moge wel duidelijk zijn. Wanneer je denkt alles gehad te hebben komen ze weer met iets nieuws. Zo verschijnt er een basket op het podium en de roadmanager en crewmember gooien één voor één de bal erin. De mensen achterin de zaal, van het licht en geluid, worden nog bedankt en daar verschijnt ineens een reuze basket op het podium. Vanuit achter de zaal komt een mega basketbal de zaal in die 'crowdsurfend' richting het podium gaat. Iedereen juicht alsof er net een voetbalwedstrijd is gewonnen. De menigte joelt, lalt en springt.

De zanger belooft dat volgend jaar het vijfde album eraan komt. Tijd voor een nieuwe festivaltour door Nederland?! De avond in Melkweg is in ieder geval meer dan geslaagd!

 

KRAANTJE PAPPIE - 18/4 - MELKWEGKraantje Pappie is weer op tournee door Nederland en deed ook de Amsterdamse...

THE STRYPES - 19/04 - MELKWEG Na een memorabel concert op Paaspop en een intieme instore in Concerto stond...