VERSLAG: Hoodie Allen - 11/9 - Bitterzoet

VERSLAG: Jurre Anema  

Hoodie Allen - 11/9 - Bitterzoet

Zijn leadsingle "No Interruption" is inmiddels meer dan tien miljoen keer bekeken op Youtube maar vanavond staat Hoodie Allen 'slechts' in de Amsterdamse Bitterzoet, die overigens wel helemaal vol is. Een half uur later dan gepland wordt de zaalverlichting gedimd en begint de deejay het publiek op te warmen met een mix van hiphop en trap. De publieksreactie is direct groots en al gauw betreedt Steven A. Markowitz, oftewel Hoodie Allen, het podium. 'All the way from New York' gekomen wordt het feest gestart.

Naast de deejay staan er ook een drummer en een gitarist op het podium, terwijl Hoodie Allen zelf in de schijnwerpers staat met zijn sterke flow. Die flow is duidelijk aanwezig, verder is het amper verstaanbaar wat de Amerikaan de zaal in strooit. Niet dat het nodig is, want het publiek - waarvan het gros ruim jonger is dan de 25-jarige Markowitz - kent elke 'oh' en 'ah' uit de teksten. Af en toe gooit hij er een extra zin van een bekende hit bij ("A Team", "Can't Hold Us") en overstijgt het gejuich het decibellimiet. Het zijn trucjes die altijd werken, zoals eigenlijk ook zijn muziek is opgebouwd. Hoodie Allen maakt slim gebruik van hits. Zo zorgen samples van onder andere Rudimental, Death Cab for Cutie en Marina and the Diamonds voor cheesy refreintjes. Ondertussen profileert hij zich als dé spreekbuis van de Westerse jongere. Een middelvinger opsteken naar de pesters van de middelbare school of praten over hoe moeilijk het is als dorpsmeisje in de grote stad - iedereen kan zich tot zijn teksten relateren.

Om de publieksparticipatie op een hoger niveau te tillen wordt een dance-off op het podium georganiseerd waarbij vier tieners van beide geslachten hun moves mogen laten zien en en passant hun shirt uittrekken. Het is een leuk tussendoortje maar duurt eigenlijk te lang. Hoodie Allen is dan ook verplicht om vervolgens nog even te knallen.

Van oud materiaal van zijn eerste EP tot aan nieuw werk als "Make It Home", de setlist is een goede doorsnede van het repertoire van de rapper. Eigenlijk wordt geen nummer gemist en alle hits komen voorbij, zo ook "No Interruption". Nog amper van het podium af of Markowitz en zijn band komen alweer terug voor de toegift met daarin alleen zijn grootste hit.

Als we de te lang durende danswedstrijd en weinig variërende gitaarriedels wegdenken, is het een perfecte show. Van voor tot achteren wordt gezongen, gesprongen en gedanst. Iedereen - inclusief de artiest zelf - heeft een goede avond. Het kan bijna niet anders dan dat de Amerikaan volgende keer in een grotere zaal staat.

 

COCOROSIE - 16/9 - PARADISOWanneer u de twee zusjes van het excentrieke koppel [b]CocoRosie[/b] nog niet...

DINOSAUR JR - 5/9 - EFFENAAR Dinosaur Jr is weer springlevend. Op donderdag 5 september mag Eindhoven (als...