VERSLAG: Tom Petty & The Heartbreakers - 24/6 - HMH

Podiuminfo was aanwezig bij Tom Petty & The Heartbreakers in Heineken Music Hall voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 18 foto's.

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Tom Petty & The Heartbreakers @ HMH

24 jaar geduld moesten de Nederlandse fans van de legendarische rocker Tom Petty hebben om hem op eigen bodem te aanschouwen. Petty scoorde hits als ‘American Girl’, ‘Learning To Fly’ en ‘Mary Jane’s Last Dance’. De artiest verkoopt in Amerika gemakkelijk stadions uit, hier is zijn populariteit nooit tot die hoogte gestegen. Een HMH met entreeprijs van 70 euro blijkt wel zeer goed te vullen voor de oude rocker.

Jonathan Wilson is gedurende de gehele Europese tour Special Guest en mag dus ook vanavond de zaal voorverwarmen. Dit doet de zanger fantastisch. Met zijn vriendelijk ogende band doet zijn muziek terugverlangen naar de jaren ’60 en ’70. De closeharmonyzang van Crosby, Stills & Nash vloeit heerlijk samen met uitgesponnen instrumentale jams. Wanneer zijn setlist wordt afgesloten na een minutenlang durende, hoofdzakelijk, instrumentale sessie krijgt hij het verdiende grootse applaus.

Dan is het eindelijk tijd voor Tom Petty die uiteraard met de Heartbrakers op het podium staat. De zes man sterke band bestaat duidelijk uit een stel oude rockers en dat is ook wat ze doen de twee daarop volgende uren. Het optreden wordt nog aangekondigd als een verlenging van de tournee rond het in 2010 uitgebrachte Mojo album. Dat Nederland zo lang niet aangedaan is moet waarschijnlijk genoeg excuses vormen om de bluesrock van dat album, op twee nummers na, links te laten liggen en een overzicht van de carrière te spelen.

Die bevat echter genoeg materiaal om een onvergetelijke avond te creëren. Het Traveling Wilburys nummer ‘Handle With Care’ wordt zeer sterk gespeeld. Met name Benmont Tench weet Roy Orbison hier mooi te vertolken. De populaire Fleetwood Mac cover ‘Oh Well’ vormt ook een van de hoogtepunten.

De eigen nummers van Tom Petty weten net zo sterk te overtuigen. Het zijn hier ook de live arrangementen waarmee nummers naar een hoger niveau getild worden. Terwijl ‘It’s Good To Be King’ ietwat sloom opent ontspint zich daarna een gitaarspel tussen Tom en meestergitarist Mike Campbell die het nummer plotsklaps haar rock gevoel mee weten te geven. Het klassieke ‘Learning To Fly’ weet de gehele HMH enthousiast meezingend te krijgen.

Na 24 jaar wachten maakt Tom Petty & The Heartbrakers de belofte gemakkelijk waar. Tussen de verschillende nummers door is duidelijk te zien dat Petty het vanavond naar zijn zin heeft. Amsterdam wordt dan ook herhaaldelijk bedankt. De band wordt voortreffelijk aangevoerd door de zanger met Mike Campbell als copiloot aan zijn zijde. Daarbij is het enkel jammer dat de rest van de ijzersterke band soms wat statig op het podium staat. Met Pearl Jam zanger Eddie Vedder die twee nummers mee zingt en Jack White die op zijn gemak in de zaal blijkt te staan mag het desondanks duidelijk zijn; hier had je bij moeten zijn!

FOTOGRAFIE: Marcel Poelstra  

12
Tom Petty & The Heartbreakers foto Tom Petty & The Heartbreakers - 24/6 - HMH Tom Petty & The Heartbreakers foto Tom Petty & The Heartbreakers - 24/6 - HMH Tom Petty & The Heartbreakers foto Tom Petty & The Heartbreakers - 24/6 - HMH Tom Petty & The Heartbreakers foto Tom Petty & The Heartbreakers - 24/6 - HMH Tom Petty & The Heartbreakers foto Tom Petty & The Heartbreakers - 24/6 - HMH Tom Petty & The Heartbreakers foto Tom Petty & The Heartbreakers - 24/6 - HMH
 
12
 

MASTODON - 24/6 - EFFENAARMastodon is niet te stoppen dit jaar met vier optredens in een half jaar...

ALL AMERICAN REJECTS - 23/6 - MELKWEG Na een periode van 4 jaar waren de All-American Rejects eindelijk weer terug...