VERSLAG: Black Label Society - 18/6 - 013

print
mail to friend

VERSLAG: Wouter Braaksma  

Black Label Society - 18/6 - 013

Vandaag wordt de 013 in Tilburg even ondergedompeld in de grootste en gezelligste kroeg van Nederland met de coolste kroegbaas: Zakk Wylde. Hij staat vanavond met zijn Black Label Society op het podium en de verwachtingen zijn altijd hoog gespannen bij deze metal icoon. De kroeg is niet helemaal gevuld maar door de drankomzet zal het vanavond niet in de rode cijfers lopen.

Het gehele podium is afgedekt met een banner van Black Label Society. Een gigantische doodskop gluurt ons al een tijd aan wanneer de lichten uit gaan. Er klinkt rustige opbouwende klassieke intromuziek. Met een knal valt het doek en staat Zakk Wylde op een verhoging met een gigantische Indianen tooi op zijn hoofd. Het is een ironisch gezicht, kijkend naar een muziekgenre dat in Amerika vooral geassocieerd wordt met hillbillies en rednecks. Zie dit als een dikke middelvinger naar dat vooroordeel; in deze kroeg doen we niet aan discriminatie en willen we gewoon een gezellig feest.

‘Crazy Horse’ van het laatste album ‘Order Of The Black’ is de opener van een avond waarin dit album de rode draad is. ‘Overlord’, ‘Parade Of The Dead’, ‘Godspeed Hellbound’, alle knallers komen voorbij. De band lijkt het prima naar zijn zin te hebben met de nodige clichés tot gevolg: na de zoveel nummers volgt er een boks of een knuffel. Maar toch komen ze ermee weg doordat er onderling gegrapt en gedold wordt en het daardoor geloofwaardig overkomt dat ze ook echt een leuke avond hebben.

Halverwege de show komt de ‘Zakk show’ pas echt goed op gang met een hypnotiserende solo. Gefascineerd wordt er gekeken naar het onwijs snelle vingerwerk en brute gitaargeweld. Voor de gitaarliefhebbers zijn dit fantastische minuten; voor degene die er niet van houden zou dit een eentonig en overbodig stuk kunnen zijn. In deze minuten laat hij zien waarom hij de baas is vanavond: hij zet iedere andere gitaarspeler keihard op zijn plek. Hij houdt de gitaar in de lucht en geeft hem een kus. Het is overduidelijk dat hij hier voor leeft: voor de muziek, voor het optreden, maar bovenal voor de gitaar.

Het geluid was niet altijd super vanavond maar dat maakt niemand wat uit. De band straalde plezier uit, Zakk Wylde in zijn element en het publiek kreeg wat het wilde. Vanavond was het dik in orde me Black Label Society!

 
volgende reviewfestival logo

MY MORNING JACKET - 20/6 - OOSTERPOORTMet My Morning Jacket sluit de Oosterpoort haar seizoen alweer af voor dit...

festival logovorige review

CASE MAYFIELD - 17/6 - VONDELPARK OPENLUCHTTHEATER In het Vondelpark kun je de hele zomer (gratis) genieten van...