VERSLAG: Deafheaven - 17/2 - Winston Kingdom

print
mail to friend

VERSLAG: Marcel Kamphuis  

Deafheaven - 17/2 - Winston Kingdom

De nieuwkomers Deafheaven en Hierophant staan binnenkort op het geprezen Ieper Winterfest in België, maar mogen eerst nog Amsterdam aandoen. En de Amsterdamse post-rockband Fire Walk With Us, beïnvloedt door bands als Neurosis, Mogwai, Sunn O))), Isis en Explosions in the Sky, heeft vandaag geluk. Door de kleine uitloop en door de grote belangstelling voor de headliners is het vandaag enorm goed gevuld in Winston Kingdom. Het publiek staat in lange rijen voor de deur om de underground club te kunnen betreden. De band heeft de moeilijke taak gekregen om de buitenlandse package te begeleiden, maar veel geconcentreerde luisteraars hebben ze vandaag helaas niet.

Alsof we met een warme zomeravond te maken hebben; de drummer van Hierophant (geestelijke ceremoniemeester, red.) heeft een korte broek en shirtloos shirt aan. Met een Metallica-shirt en Mastodon-pet wordt het nieuwe populaire muziekgenre ‘dark hardcore’ gebracht. De Italiaanse band wordt aangevoerd door een theatrale zanger die soms moeilijk serieus te nemen is. De zwartgeblakerde sludge hardcore wordt gebracht door een frontman die spuugt tegen het plafond, zichzelf ophangt aan zijn microfoonsnoer, de microfoon tegen zijn hoofd aanslaat en veel dramatische poses aanneemt. Het is geen verrassing dat de microfoon regelmatig unplugged tijdens het overdreven optreden. De podiumprestatie is blijkbaar belangrijker dan de kwaliteit.

De Californische metalband Deafheaven verzorgde eerder het voorprogramma van Russian Circles en Wolves in the Throne Room, maar mag ondertussen ook op eigen kracht de podia betreden. De mannen kwamen onlangs met debuutplaat Roads to Judah en hebben hierdoor vandaag slechts achtendertig minuten te vullen. De Amerikanen beginnen de muzikale duisternis met een hypnotiserende introductie van twintig minuten en het publiek raakt snel verveelt, maar de experimentele black metal maakt hierna veel goed. Met een oude gescheurde broek geeft frontman George Clarke een nieuwe twist aan het uitgekauwde metalgenre. De bandleden hebben veel ervaring opgedaan in voorgaande groepen en het communicatieloze optreden is hierdoor lekker gelikt.

Deafheaven bestaat slecht twee jaar en heeft naast een demo, 7" vinyl en debuutplaat ook een live-album uitgebracht. De discografie klinkt misschien overdreven, maar op het podium wordt duidelijk hoe serieus de mannen zichzelf nemen. Metalmuziek is allang niet meer populair onder de hedendaagse muziekliefhebbers, maar het muziekmedium Pitchfork gelooft in de Amerikanen en plaatsten de debuutplaat zelfs hoog in de Top 40 Metal Albums of 2011-lijst. Een groot publiek zal het vijftal nooit kunnen bereiken met de donkere muziek, maar wanneer ze genoegen nemen met propvolle zalen als Winston Kingdom dan kunnen ze het nog lang genoeg uitzingen.

FOTOGRAFIE: Gaga Mucko  

Hierophant foto Deafheaven - 17/2 - Winston Kingdom Hierophant foto Deafheaven - 17/2 - Winston Kingdom Hierophant foto Deafheaven - 17/2 - Winston Kingdom Deafheaven foto Deafheaven - 17/2 - Winston Kingdom Deafheaven foto Deafheaven - 17/2 - Winston Kingdom Deafheaven foto Deafheaven - 17/2 - Winston Kingdom Deafheaven foto Deafheaven - 17/2 - Winston Kingdom
 
 
volgende reviewfestival logo

MELISSA ETHERIDGE - 22/2 - VREDENBURGMelissa Etheridge begon haar Nederlandse live drieluik in Utrecht. Podiuminfo...

festival logovorige review

CUSTOMS - 17/2 - METROPOOL Customs is een graag geziene gast in de Nederlandse poppodia. 17 februari...