RECENSIE: Firespawn - The Reprobate

Firespawn
recensie cijfer 2017-06-28 Dat er in de metal tegenwoordig vrij vaak terug wordt gegrepen naar het originele oergeluid begint een beetje een trend te worden. Wars van moderne trends komen er vrij veel albums langs die zwaar geïnspireerd zijn door de legendarische pioniers. Bij die deathmetalpioniers hoort natuurlijk Entombed en laat nu hun voormalige brulboei Lars Goran Petrov zanger zijn van een band die het geluid van die begindagen weer vrolijk omarmt. We hebben het hier natuurlijk over Firespawn die andere werkgever van de Zweedse zanger en zijn Kompaan Victor Brandt die we ook kennen van een deel van de overblijfselen van het illustere deathmetalgezelschap, maar dan wel onder de naam Entombed A.D. Volgt u het nog? Hoeft ook niet, want als u naar The Reprobate, het tweede album van de Zweden, luistert, hoort een heerlijk brok ongecompliceerde deathmetal die door de welluidende grunt van LG Petrov altijd wel ergens aan Entombed doet denken. Fans van die band kunnen dit album blind aanschaffen en zij zullen verrukt zijn.

Verrast worden we in het overgrote deel van de songs niet maar het muzikale vakmanschap spat van dit schijfje af. Omdat we toch gaan vergelijken; het niveau van het oude Entombed wordt misschien niet gehaald, maar als we dit album naast de laatste plaat van Entombed A.D. leggen dan valt het muntje de kant op van The Reprobate dat net iets meer boeit, maar de verschillen zijn nu ook weer niet supergroot. Dat in de band ook nog eens Fredrik Folklare van Unleashed is te vinden komt het gitaargeluid alleen maar ten goede. Zo horen we nog wel eens een lekker solootje langskomen.

Het album trapt redelijk vlot af met ‘Serpent Of The Ocean’ en het vrij snelle ‘Blood Eagle’ waarna het tempo wel wat lager wordt, een verdwaalde blastbeat daargelaten. Voor de afwisseling probeert Petrov een stukje clean te zingen op ‘Death By Impalement’, maar het moeizame gejammer verdrinkt in galm en klinkt voor geen meter. Niet meer doen dus. Verder horen we nog meer doorploegende en lomp groovende deathmetalritmes, maar we veren helemaal op door het welig van blastbeats voorziene ‘Generals Creed’ waarop Petrov ook nog eens Chris Barnes (Cannibal Corpse) naar de kroon probeert te steken. Dit noemen wij een hoogtepunt. Ook tegen het einde zit nog even wat lekkere snelheid in de vorm van ‘A Patient Wolf'.

Ze blijven het trouw proberen, de beste mannen, onder wat voor vlag dan ook. Het echte vuur van vroeger zal nooit meer helemaal oplaaien, maar ondanks dat klinkt de plaat bij vlagen lekker ouderwets. Gewoon om even lekker keihard alle frustraties eruit te knallen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Firespawn Label:Century Media
Gnarwolves

Gnarwolves - OutsidersVoor de doorgewinterde (pop)punkfan komt de naam Gnarwolves misschien...

Cover Vampire - With Primeval Force

Vampire - With Primeval Force De reden om Vampire op te richten is volgens de band zelf niet omdat het zo...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT