RECENSIE: Slowdive - Slowdive

Slowdive
recensie cijfer 2017-06-28 Slowdive is een vijfkoppige shoegaze/dreampopband die in 1989 wordt opgericht in de Engelse plaats Reading. De kern van de band wordt gevormd door Rachel Goswell (zang, gitaar) en Neil Halstead (zang, gitaar, toetsen) en dit duo wordt aangevuld door Christian Savill (gitaar), Nick Chaplin (basgitaar) en Simon Scott (drums, gitaar, elektronica).

Slowdive debuteert in 1991 met het album Just For A Day, twee jaar later gevolgd door Souvlaki. In 1994 verlaat Scott de band en kort na de release van het derde album Pygmalion in 1995 stappen ook Chaplin en Savill op, waarna Goswell en Halstead verder gaan onder de naam Mojave 3.

In 2014 komt Slowdive echter weer bij elkaar voor een reeks optredens, onder meer op Best Kept Secret, waar de band veel indruk maakt. Twee jaar later staat Goswell opnieuw op Best Kept Secret, maar dan met Minor Victories, een supergroep met naast Goswell onder andere Stuart Braithwaite van Mogwai en Justin Lockey van Editors. Van deze band verschijnt kort voor Best Kept Secret ook een uitstekend album. Het avontuur met Minor Victories leek erop te duiden dat de reünie van Slowdive eenmalig was, maar nu is er toch ook een nieuw album van de band.

Op dit nieuwe album, simpelweg Slowdive geheten, trekt de band de lijn van het eerdere werk door. Opener ‘Slomo’ zet meteen de toon: gelaagde gitaar- en toetsenpartijen met een helder gitaarlijntje er overheen, een beetje galm op de drums en wat meer galm op de zang die hierdoor een beetje in de muziek wegzakt. ‘Everyone Knows’ en ‘Don’t Know Why’ liggen duidelijk in het verlengde hiervan en vooral de laatstgenoemde is echt heel erg goed.

‘Star Roving’ is wat meer uptempo en duidelijk een stuk minder dromerig. ‘Sugar To The Pill’ is wat opener qua geluid en ‘Go Get It’ is vrij somber, met rustige, open passages en ook een vrij stevig gedeelte. Afsluiter ‘Falling Ashes’ tenslotte is een beetje een vreemde eend in de bijt. In feite is dit een acht minuten durende pianoballad, waarbij de andere instrumenten voor een minimale ondersteuning zorgen. Wel zit er in de tweede helft van het nummer een mooi gitaarlijntje en wordt het geheel tegen het einde toch nog even vrij intens. Ondanks de afwijkende sound is ‘Falling Ashes’ een mooie en passende afsluiter van deze uitstekende comebackplaat.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Slowdive Label:Dead Oceans
Cover Hayseed Dixie - Free Your Mind... And Your Grass Will Follow

Hayseed Dixie - Free Your Mind... And Your Grass Will FollowVeel bands beginnen als coverband, ontwikkelen vandaar uit een eigen geluid...

Cover The Mountain Goats - Goths

The Mountain Goats - Goths Met dank aan een muziekminnende collega maakte ondergetekende ergens aan het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT