RECENSIE: The Mavericks - Brand New Day

Mavericks
recensie cijfer 2017-04-13 Er gebeurt tegenwoordig veel om je zorgen over te maken. Dit levert soms goede politieke muziek op, maar The Mavericks zoeken het antwoord in een hele andere hoek. Niks geen bezorgde muziek gevuld met politieke boodschappen. The Mavericks brengen een swingende rock ’n rollplaat die iedereen aan het dansen krijgt. De groep presenteert het vertrouwde recept van latin, tex-mex en soulmuziek. Na een pauze van tien jaar staat de band sinds enkele jaren weer op het toneel. Met albums als Brand New Day is het te hopen dat dit nog even zo blijft.

Alle muziek staat onder leiding van Raul Malo. De zanger heeft een voortreffelijke stem die zich voor alle muziekstijlen leent. Soms zingt hij erg gemakkelijk, maar altijd aanstekelijk. Tijdens een nummer als ‘Ride With Me’ lijkt het bijna een Amerikaanse Frans Bauer of Guus Meeuwis. Het deert echter niks. Dankzij de swingende blazers en Hammond is het liedje een groot feest. Dat geldt ook voor ‘Damned (If You Do)’. Het basisritme van gitaar en accordeon wordt aangevuld met een stuwende blazerssectie. Allen voorzien van een refrein dat je gelijk mee moet zingen. Met name het afsluitende ‘For The Ages’ zing je nog lang na. Het had zo uit het oeuvre van Texaanse legendes als Doug Sahm of Texas Tornados kunnen komen.

Eén van de momenten waarop de heren even een langzamer tempo spelen is ‘Goodnight Irene’. Het is een emotioneel afscheidsnummer. Wederom speelt de accordeon mee. Het dramatische van dit nummer doet denken aan Texaanse soulklassiekers van Freddy Fender. Mede dankzij het achtergrondkoortje krijgt het lied een lichtelijk begrafenisgevoel. Dit maakt de muziek mooi en emotioneel.

Het is even gas terug op een plaat met verder swingende hoogtepunten. The Mavericks zijn weer helemaal opgewarmd om hun carrière op te pakken waar ze deze in 2003 achter lieten en in 2013 weer oppakten. Met elke plaat wordt er weer een stap vooruit gezet. Brand New Day is een eclectische mix van verschillende stijlen. Het brengt vooral de traditionele Americana samen met de zonnige geluiden uit Texas en Mexico. Dit alles schreeuwt dat ondanks de roerige tijden het leven nog steeds een feestje is. Daar ga je met Brand New Day wel heel gemakkelijk in mee.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:The Mavericks Label:Bertus
Tinez

Tinez Roots Club - Have You Heard?!Hij zal vast niet de enige zijn geweest die het gevoel had in de verkeerde...

Cover Scott H. Biram - The Bad Testament

Scott H. Biram - The Bad Testament De ervaring van de Scott H. Biram act is een bijzondere. De muzikant heeft...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT