RECENSIE: Jim Lauderdale - London Southern

Lauderdale
recensie cijfer 2017-03-31 Jim Lauderdale is niet de minste muzikant. De Amerikaan heeft verschillende Grammy’s gewonnen en verscheidene andere grote prijzen op zijn nachtkastje staan. In de loop van zijn carrière zijn nummers van Jim Lauderdale opgenomen door artiesten als Elvis Costello, Solomon Burke en de Old Crow Medicine Show. London Southern is het meest recente album van Lauderdale. De plaat biedt een breed overzicht van de Americana muziek.

Op vrijwel alle momenten komt Jim Lauderdale goed uit de verf. ‘What Have You Got To Do’ is een klassiek stukje singer-songwriter materiaal. De begeleiding is minimaal en Lauderdale schittert met soulvolle zang. Dankzij de achtergrondzang en een orgeltje krijgt het lied een mooi gospel sausje. Tijdens ‘Don’t Let Yourself Get In The Way’ zoekt de muzikant het meer in de countryrock hoek. Het nummer heeft een begeleiding dat doet denken aan bands zoals The Jayhawks. Het refrein is wel op de grens van het aangename. Ook op enkele andere momenten voelt de muziek bijna aan als een goedkope cruiseboot soundtrack. Gelukkig blijft Jim Lauderdale altijd aan de goede kant van deze grens.

Er zijn pareltjes genoeg om deze momenten te compenseren. Vooral in de momenten waarop soul, country en folk samen komen tot een prachtig geheel. Dat geldt voor het eerder genoemde ‘What Have You Got To Do’, maar ook voor ‘Different Kind of Groove Some Time’. Hier maakt Lauderdale gebruik van een subtiele blazerssectie. Deze duikt later op voor een solo tijdens ‘I Can’t Do Without You’. Je voelt het hartzeer door de muziek heen. Net zoals veel instrumentarium op London Southern is het allemaal gericht om de verhalen van Lauderdale naar voren te schuiven. Dat geeft de plaat een kracht die maakt dat je hem vaak kan blijven luisteren. Met elke draaibeurt winnen de liedjes alleen maar aan kracht en worden de verhalen van Lauderdale meer helder. Daarmee is London Southern het eerste Americana hoogtepunt van 2017.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Jim Lauderdale Label:Proper Records
Mercy John

Mercy John - This Ain't New YorkEen Brabander die in het verkeerde werelddeel is geboren. Deze jongen ademt,...

Cover Donnerwetter - Donnerwetter

Donnerwetter - Donnerwetter Als er bij Festivalinfo punten toebedeeld zouden worden aan de verpakking...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT