RECENSIE: Feather & the White - Like A Million Dollar

Feather
recensie cijfer 2017-04-05 In de afgelopen jaren bracht Feather and the White succesvol diverse EP's uit. Niet verwonderlijk; het duo uit Noord-Holland maakt platen waar smerige grooviness vanaf druipt zonder in cliché's te vallen. De eerste lentezon in het gezicht is een mooi moment om aan deze recensie te beginnen. Na ruim een half uurtje is het grootste punt van kritiek: waarom duurt deze plaat niet langer?

Like a Million Dollar opent sterk met 'Cold S.O.B.'. Een nummer met een kenmerkende Amerikaanse instrumentale sound die perfect zou passen bij het eindeloos cruisen langs woestijnwegen. De rauwe stem van drummer en zanger Ron Stoop ligt fijn in het gehoor en maakt het plaatje compleet. De toon is gezet. Vervolgnummer '(Ain't Gonna) Backdown' kent een zelfde gevoel en groove. Duidelijk is dat de heren geen fan zijn van pocherig spel; de nummers zijn kort, strak en wekken een welkom no-nonsense gevoel op.

Deze rechttoe rechtaan houding gaat gepaard met het gebruik van een gering aantal instrumentale en vocale lagen. Met name in de diepte lijkt er soms wat kracht te missen. Hierdoor zou het vrij korte debuutalbum in totaliteit ietwat eentonig kunnen aanvoelen. Maar hiervoor houdt Feather and the White een oplossing achter de hand. Af en toe wordt er plots een zijstapje gemaakt in de vorm van rustigere tracks zoals 'I'm Right Here', of juist in de vorm van heftigere opbouwende passages zoals in 'Dentist Blues' en 'Hometown'. Een welkome beslissing.

Like a Million Dollar is een ijzersterk album waarin de passie voor het genre merkbaar is. Het duo weet een warme mix van drijvende drums en rauw vocaal- en gitaarwerk neer te zetten. Ook kan het feit dat de heren de plaat hebben opgenomen in een analoge studio niet onopgemerkt blijven. Deze 'live'-ervaring zorgt ervoor dat de emotie van de plaat spat, zoals het een echt rauw bluesrock album het betaamt.
Recensent:Niel Verstegen Artiest:Feather & the White Label:Eigen Beheer
Cover KingFisher Sky - To Turn The Tables

Kingfisher Sky - To Turn The TablesWe hebben een tijdje niets van Kingfisher Sky gehoord, maar gelukkig is er...

Cover Tove K - Paying The Birds To Sing

Tove K - Paying The Birds To Sing De Noorse zangeres Tove Kampestuen Heyerdahl is in eigen land een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT