RECENSIE: John Legend - Darkness And Light

Legend
recensie cijfer 2017-02-10 “They say sing what you know. But I've sung what they want. Some folks do what they're told. But baby this time I won't.” De eerste regels van de nieuwe plaat van John Legend klinken als een mission statement. Tot nu toe zong de Amerikaanse R&B-zanger blijkbaar wat de mensen wilden horen, maar deze keer dus niet. De mede door Will Oldham (beter bekend als Bonnie ‘Prince’ Billy) geschreven openingstrack ‘I Know Better’ is ook muzikaal gezien een goede binnenkomer. Het pianonummer heeft een heerlijk soulorgeltje op de achtergrond. Ongetwijfeld een ideetje van producer Blake Mills, die eerder met onder andere Alabama Shakes werkte.

Schreven we over Legends laatste album Love In The Future al dat het meer van vlees en bloed was dan zijn voorganger, Darkness And Light klinkt nog een stukje organischer en vetter. Dit geldt naast de openingstrack vooral voor het titelnummer, waarop Legend vocale bijstand krijgt van Brittany Howard van Alabama Shakes. De song had niet misstaan op een album van die band en wie had gedacht dat we dat ooit zouden zeggen over een nummer van John Legend? Opmerkelijk genoeg werd ook dit nummer mede geschreven door Will Oldham. Op papier lijkt de combinatie van John Legend met Bonnie ‘Prince’ Billy zeer onwaarschijnlijk, maar in de praktijk werkt het dus uitstekend.

Legend klinkt op Darkness And Light niet alleen veel vetter dan voorheen, maar ook een stuk moderner. ‘Love Me Now’ is pure hitparadepop en ‘What You Do To Me’ lijkt beïnvloed door een act als The Weeknd. Daarnaast zitten in veel songs lekker beats en vette bassen, onder andere in ‘Surefire’ en ‘How Can I Blame You’. Ook erg leuk is het gebruik van autotune in ‘Same Old Story’, waardoor deze track zowel aan James Blake en Bon Iver doet denken.

Het knappe is dat Legend ondanks al deze veranderingen gewoon als zichzelf klinkt, wat natuurlijk ook komt door zijn uit duizenden herkenbare stem. En doordat Darkness And Light ook wel een paar typische John Legend songs bevat die ook op een van zijn eerdere platen hadden kunnen staan.

Wie John Legend een beetje volgt weet dat hij zeer bezorgd is over de politieke situatie in zijn thuisland en dat hij een jong dochtertje heeft. Deze twee zaken lijken hem van nieuw vuur te hebben voorzien. Gecombineerd met de muzikale opfrisbeurt door Blake Mills levert dit een zeer sterk album op. Misschien wel Legends beste tot nu toe.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:John Legend Label:Sony Music
Johnnyswim

Johnnyswim - Georgica PondAfkomstig uit de Verenigde Staten en samengekomen in 2005, zijn Abner en...

Flaata

Paal Flaata - Come Tormorrow - Songs Of Townes Van Zandt Come Tomorrow: Songs Of Townes Van Zandt is de derde in een reeks...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT