RECENSIE: Paal Flaata - Come Tormorrow - Songs Of Townes Van Zandt

Flaata
recensie cijfer 2017-03-08 Come Tomorrow: Songs Of Townes Van Zandt is de derde in een reeks coveralbums van de Noorse muzikant Paal Flaata. In deze reeks probeert hij de muziek van klassieke rootsmuzikanten opnieuw onder de aandacht te brengen die het grote publiek weliswaar van naam nog wel kent, maar waarvan de meeste muziek aan de tijd verloren is gegaan. Na Chip Taylor en Mickey Newbury is nu Townes van Zandt aan de beurt.

Van Zandt is zo’n typische Amerikaanse songwriter wiens leven hem misschien nog wel beruchter heeft gemaakt dan zijn repertoire. Geboren vlak voor de oorlog in Texas, Van Zandt was tijdens zijn leven een relatief onbekende singer-songwriter die van bar naar bar hopte om zijn brood te kunnen verdienen en ondertussen alle drugs deed die op dat moment voorhanden waren. Zijn muziek kwam voor het eerst bij het grote publiek onder de aandacht toen Willie Nelson en Merle Haggard zijn ‘Pancho And Lefty’ naar de eerste plek op de Amerikaanse hitlijsten coverde. In de jaren hierop volgend groeide Van Zandt uit tot een cultheld in Amerikaanse singer-songwritercirkels, met onder meer Emmylou Harris en Bob Dylan als grote fans. Vele coverden ook zijn nummers met doorgaans groot succes, onder andere de eerdergenoemde Harris, Nelson en Haggard maar ook de Cowboys Junkies en Norah Jones hebben zijn nummers onder handen genomen.

Nu ook Paal Flaata dus. De Noorse songwriter en bandleider van The Midnight Choir heeft bewonderenswaardig genoeg niet voor de bekendste nummers gekozen op deze plaat. Geen ‘Pancho And Lefty’ noch ‘If I Needed You’ staan op de tracklist. In plaats hiervan kiest Flaata veelal voor nummers uit de beginperiode van Van Zandt, de albums Our Mother The Mountain en Delta Momma Blues in het bijzonder. Het is een prachtige collectie liedjes, kundig ingespeeld door Flaata en zijn band. Bovendien bezit Flaata een donkere, karaktervolle stem die in het bijzonder nummers als ‘Our Mother The Mountain’ en ‘Quicksilver Daydreams Of Maria’ ten goede komen.

Townes Van Zandt is een cultartiest die het verdient een plekje in de zon te krijgen en Flaata is de juiste man om dit te doen. Zelfs als je niet direct een verlangen hebt om de geschiedenis van deze muziek te achterhalen is Come Tomorrow een prachtige collectie klassieke songs, ingespeeld door een uitstekende muzikant.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Paal Flaata Label:Pias
Cover John Legend - Darkness And Light

John Legend - Darkness And Light “They say sing what you know. But I've sung what they want. Some folks do...

Cover Mycah - The Mycah Principle

Mycah - The Mycah Principle Mycah is Maaike, zo valt op de website van Mycah te lezen. Daaronder lezen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT