RECENSIE: Bayonne - Primitives

Bayonne
recensie cijfer 2016-12-03 Hij zegt zelf terecht dat hij geen DJ is. Bayonne is veel meer dan dat. Roger Sellers maakt elektronische muziek om bij weg te dromen, muziek die eigenlijk nog veel meer is dan alleen elektronisch. De man uit Texas kan niet in een hokje geplaatst worden. Zijn muziek brengt een hele sfeer met zich mee, waar iedereen zijn gedachten bij kan laten varen. Het debuutalbum Primitives is dan ook een verhaal op zichzelf. De verschillende nummers vervullen allemaal een rol, zonder één van hen is het album niet compleet.

Het mysterie en de droomsfeer worden vanaf moment één duidelijk. ‘Intro’ klinkt natuurlijk, dit komt door de vele verschillende klanken en geluidseffecten. De langzame opbouw maakt het spannend om naar te luisteren. Wat ook erg centraal staat op dit album zijn harde, aanwezige drumslagen. In ‘Appeals’ vormt dit het nummer en past het perfect bij de zachte pianoklanken. Het is een goede track met zang die bij de sfeer past. Bayonne laat hier zien wie hij is en wat hij wil. Een van de beste tracks van het album is ‘Waves’, waarbij het lijkt of je naar een hele andere bestemming onderweg bent. De herkenbare melodie blijft terugkomen en de sterke, diepe tekst maakt het helemaal af. Maar niet alles is even vrolijk. ‘Lates’ heeft een erg droevig begin door de pianoakkoorden en de langzame zang. Maar het nummer ontpopt zich door opzwellende bekkens die eindigen in een perfect ritme van trommels die zorgen voor een explosie aan klanken.

Er zijn ook wat tracks die beter hadden gekund. ‘Living Room’ bevat bijvoorbeeld veel herhaling waardoor de luisteraar de aandacht kwijt raakt. Ook bij ‘Steps’ is dit het geval. Daarbij komt er ook nog weinig tekst om de hoek kijken, waardoor het vooral de muziek is die moet spreken. Meer spanning was gewenst geweest. Maar dit gaat niet op voor de unieke sound van ‘Omar’. Je voelt dat er iets gaat gebeuren, de vraag is alleen wanneer en hoe. Dit komt voornamelijk door de perfecte, maar langzame opbouw. Er komen steeds meer klanken en de drums worden elke keer een tikkeltje harder. Ook ‘Sincere’ is een ijzersterk lied. De electro spat er van af, maar toch blijft het een erg natuurlijk nummer. De echo op de zang maakt de ontspannen sfeer helemaal af.

Bayonne. Deze naam zullen we niet snel vergeten. Met het ijzersterke album Primitives laat Roger Sellers zien wat hij allemaal in huis heeft. Je kunt het bijna een kunstwerk aan muziek noemen. Overal is over nagedacht, maar het gevoel wordt geen moment achterwege gelaten. En onthoud: Bayonne is geen DJ.
Recensent:Nadine Visser Artiest:Bayonne Label:City Slang
Cover C Duncan - The Midnight Sun

C Duncan - The Midnight SunAls zoon van twee klassieke muzikanten kon C Duncan bijna niet anders dan...

Cover Douglas Dare - Aforger

Douglas Dare - Aforger Na het mooie debuut Whelm uit 2014 duikt singer-songwriter Douglas Dare...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT