RECENSIE: Josienne Clarke & Ben Walker - Overnight

Clarke Walker
recensie cijfer 2016-12-21 Er wordt tegenwoordig nog steeds heel veel traditionele folk gemaakt. De hoeveelheid bebaarde, bloesjesdragende mannen die samen met conservatief geklede dames zingen over de bossen waarin ze opgroeiden zijn haast niet van elkaar te onderscheiden. Hoe zet je je dan, als je, conservatief gekleed bent, Josienne Clarke heet en samen met de bebaarde, bloesjesdragende man genaamd Ben Walker optreed, apart van de concurrentie. Het antwoord ga je niet direct op Onward vinden, wel een erg goed voorbeeld van al het bovenstaande.

Walker is een groot bewonderaar van Tim Buckley en Nick Drake, wiens manier van spelen hij tot in de perfectie beheerst. Hij gebruikt deze stijl samen met legio andere instrumenten om een soort sonisch bloemencorso om de stem van Clarke heen te bouwen. Alle hoeken en gaatjes die Josienne Clarke’s engelachtige stemgeluid open laat (en dat zijn er genoeg, de natuurlijke galm in haar stem doet denken aan een vrouwelijke Jonsí) kunnen met subtiele viola’s en cello’s verrijkt worden tot het bijna gotische vormen aanneemt.

Clarke en Walker ondernemen wel pogingen de nummers wat te gronden. Een handjevol covers waaronder het prachtige ‘Dark Turn Of Mind’, een nummer van het klassieke folk-album Harrow & The Harvest van Gillian Welch, geven aan waar het duo de mosterd vandaan haalt. Ook de rest van de covers (o.a. klassieke Engelse folksongs van John Dowland en Ivor Gurney) zijn prettig, maar leiden niet af van het feit dat de teksten van Clarke vaak wat flets en generiek zijn. Een nummer als ‘The Waning Crescent’ valt in positieve zin op omdat het voorzichtige babystapjes richting wat popinvloeden bevat en Clarke hierbij ook direct wat meer persoonlijkheid in haar stemgeluid giet.

Het blijft echter bij een handjevol van deze uitstapjes en dus is Overnight geen folkalbum in de meest klassieke vorm van het woord. Een erg goed klassiek folkalbum, dat zeker. Je krijgt het gevoel alsof Josienne Clarke en Ben Walker vijf van deze albums per jaar kunnen maken en dat ze allemaal even prachtig zouden klinken. Gezien de potentie van deze twee technisch ongenaakbare muzikanten hoop je echter misschien toch op iets meer. Een verrassende wending zou de carrière van dit duo niet misstaan.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Josienne Clarke & Ben Walker Label:Rough Trade Records
Cover Neurosis - Fires Within Fires

Neurosis - Fires Within FiresVorig jaar vierde cultband Neurosis haar dertigste verjaardag. Dit jaar...

Cover Nada Surf - Peaceful Ghosts

Nada Surf - Peaceful Ghosts ‘Popular’. Met dat catchy nummer vergaarde Nada Surf in 1996 plotsklaps...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT