RECENSIE: Fenech-Soler - Kaleidoscope

Kaleidoscope
recensie cijfer 2017-01-13 Fenech-Soler is een Engelse indiepopband die met een elektronische basis simpele, intelligente en vrolijke nummers maken. Na twee albums een rits EP’s is de band in de afgelopen jaren van vier naar twee leden terug gegaan. Om hun nieuwe album aan te kondigen, besloten ze een EP uit te brengen om hun nieuwe geluid als duo te laten horen. Op deze nieuwe plaat klinkt de band nog steeds even indie en vrolijk als voorheen, maar minder springerig. De elektronica is ietsjes naar de achtergrond verplaatst en heeft wat meer vorm gekregen. Hierdoor klinkt Kaleidoscope volwassener en toegankelijker.

Het eerste nummer, ‘Kaleidoscope’ doet in de eerste paar seconden denken aan de vele Engelse indiebandjes die de muziekscene van zo’n acht jaar geleden overheersten. Voorbeelden zijn bands als Two Door Cinema Club en Bombay Bicycle Club die dezelfde soort vrolijke indiepop en –rock maakten. Gek is dit natuurlijk niet, aangezien de band ook rond die tijd ontstaan is. Toch sloeg Fenech-Soler toentertijd een andere weg in, richting de dance. In dit nummer is hun nieuwe huidige geluid goed te horen; er is meer aandacht voor zang, melodie en de opbouw van een nummer, terwijl de elektronica meer een ondersteunende dan overheersende rol krijgt.

Het daarop volgende ‘Night Time TV’ heeft weer een net andere insteek. Het is goed te horen dat de band niet vies is van wat disco invloeden, met name de in de zang. Op ‘On Top’ worden deze disco-, indie- en popinvloeden uitgebreid met een jaren ’80 sound die wederom vooral aanwezig is in de samenzang. Hoewel dit op papier klinkt als een rare mix zonder duidelijk doel, ligt dit in werkelijk juist erg fijn in het gehoor. Het vormt nummers die een interessante en verrassende opbouw hebben, waar duidelijk over nagedacht is met als resultaat ontzettend leuke popnummers.

Kaleidoscope belooft veel goeds voor het aankomende album. De EP laat goed horen dat de band sterk gegroeid is in hun muziek. Dat de band twee leden heeft verloren, betekende gelukkig niet hun ondergang. In tegendeel, de EP voelt alsof er puzzelstukjes op hun plek zijn gevallen. De liedjes zijn pakkend, slim gemaakt en klaar om vaak gedraaid te worden.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Fenech-Soler Label:Dying Giraffe Recordings
Iver

Bon Iver - 22, A Million Bon Iver’s 22, A Million is een helingsalbum. Het is een testament dat...

Cover Dawes - We`re All Gonna Die

Dawes - We`re All Gonna Die Los Angeles’ band Dawes is één van de constante krachten binnen de revival...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT