RECENSIE: MNDSGN - Bodywash

MNDSGN
recensie cijfer 2016-11-10 Genie of charlatan, wil de echte Ringgo Ancheta opstaan? Ancheta, opereert al een paar jaar onder zijn pseudoniem MNDSGN en knutselt op zijn spreekwoordelijke zolderkamertje zijn platen in elkaar. Body Wash heet zijn nieuwste product. Ancheta, van Filippijnse origine, groeide met zijn ouders en zus op in een obscure, mystieke oosterse sekte in New Jersey. Grootgebracht met dans, zang en gospel dus. Deze niet alledaagse opvoeding en de muziekcollectie van zijn oudere zus (TLC, Sisters With Voices) zijn een vruchtbare bron geweest voor de muzikale geest van MNDSGN. Voeg daarbij een liefde voor jazz, jaren ’80 funk en soul en de vroegere hiphop en b-boyculture en je hebt het recept voor de eclectische muziek van MNDSGN: laidback soulfunkhiphopjazzelectronic.

De overduidelijke jaren ’80-feel op het album wordt tot stand gebracht door veelvuldig gebruik van eighties synths, droge beats en percussie en bubbelende baslijnen, aangevuld met de elektrische Rhodes-piano en de Vocoder. Namen die tijdens de beluistering voorbij schieten, lopen uiteen van de gladde funk en soul van Shalamar, Imagination en geilneef Prince, tot de elektronische jazz(rock) van Herbie Hancock, Miles Davis (ten tijde van Bitches Brew) en Sun Ra (‘Cosmic Perspective’). De hiphopconnectie blijkt uit het gebruik van droge oldskool synths en beats die rechtstreeks afstammen van de Sugar Hill-school. Het album wordt ook niet voor niks uitgebracht op het alternatieve hiphoplabel Stones Throw.

Het levert een aardig album op, maar dat is ook meteen het probleem. Is MNDSGN een muzikaal genie die zijn muzikale invloeden weet te combineren tot een vernieuwend geheel? Of is MNDSGN niet meer dan een charlatan die, door zich in mist en mystiek te hullen, denkt weg te komen met een album dat vol staat met voortkabbelende muzak dat vooral geschikt lijkt voor een middagje loungen op het terras van een hippe strandtent of voor een luie zondagochtend in je slaapkamer. De recensent is er nog niet uit. De luisteraar mag het zeggen.
Recensent:Bart Slaats Artiest:MNDSGN Label:Stones Throw
Cover Johnny Dowd - Execute American Folklore

Johnny Dowd - Execute American FolkloreEen gortdroge beatbox, goedkope jaren tachtig synth-geluiden en een vette,...

Cover Las Kellies - Friends & Lovers

Las Kellies - Friends & Lovers Hoeveel postpunkgirlbands zouden er uit Argentinië komen? Waarschijnlijk maar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT