RECENSIE: Miles Nielsen and The Rusted Hearts - Heavy Metal

Miles Nielsen
recensie cijfer 2016-11-12 Miles Nielsen maakt met zijn band The Rusted Hearts vrolijke uptempo powerpop. Het doet tevens denken aan americana en country, maar op zijn nieuwe album Heavy Metal staan voornamelijk krachtige liedjes die net niet in een genre zijn in te delen. Het alweer zijn tweede plaat met The Rusted Hearts, die ervoor gaat zorgen dat Miles Nielsen een gevestigde naam gaat worden in de muziekwereld. Miles Nielsen is de overigens de zoon van Rick Nielsen (Cheap Trick).

‘Tongue Tied’ heeft net zoveel weg van The Beatles als van Grizzly Bear. De instrumentatie is oorspronkelijk introvert, maar kent ook een zonnig middenstuk. Die diversiteit maakt Heavy Metal een fijn album om naar te luisteren, waar een track als ‘Honey Bee’ erg zoetsappig is kan het volgende nummer ‘Strangers’ weer als een verademing aanvoelen. Het is eigenlijk beiden, Miles verrast met een sterke song en daar staat dan weer een middelmatige song tegenover.

Miles heeft ook een paar hitgevoelige nummers: ‘Sarah’ en ‘Heavy Metal’. Vooral ‘Sarah’ blijft je dagenlang na het luisteren nog achtervolgen. Het refrein is zowel aandoenlijk als catchy. ‘Heavy Metal’ is weer catchy op een andere manier. Het heeft genoeg gitaar om de muziekliefhebber tevreden te houden, terwijl de popliefhebber meer zal vallen voor de melodie á la ‘Two Weeks’(Grizzly Bear) en de verhalende vocalen.
Miles sluit het werk af met ‘Shine Your Light’, dat groots klinkt door het gebruik van klassieke instrumenten en de langzame opbouw van de song zelf.

Ergens hebben we de muziek op dit album wel eerder gehoord, maar door de strakke uitvoering ga je gemakkelijk mee in de wereld van Miles Nielsen. De heren zijn naast rootsmuziek duidelijk op de hoogte van moderne pop- en rockbands. Ze weten een mooi compromis te sluiten met die twee werelden wat Heavy Metal net iets krachtiger maakt. Een solide werk.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Miles Nielsen and The Rusted Hearts Label:Black Pike Favorites
Cover The T.S. Eliot Appreciation Society - Turn It Golden!

The T.S. Eliot Appreciation Society - Turn It Golden!De Amerikaans-Britse auteur T.S. Eliot was een van de belangrijkste dichters...

Cover Postyr - Paper Tiger

Postyr - Paper Tiger “Moderne a capella” is de manier waarop de Deense zangformatie Postyr...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT