RECENSIE: Glass Animals - How To Be A Human Being

Glass Animals
recensie cijfer 2016-10-19 Meestal trekken we de conclusie na een weloverwogen analyse van de sterke en zwakkere punten van een album. Bij sommige platen echter, kan je van enthousiasme niet wachten en gooi je alle regels overboord en roept: “wat een fantastische plaat !”. Weg met alle hokjes (triphop) en vergelijkingen (Alt-J, Yeasayer), dit is GLASS ANIMALS !!

Het uit Oxford afkomstige Glass Animals heeft bepaald niet stilgezeten na het uitkomen van het alom geprezen debuutalbum Zaba. De band was welkom in vele zalen en op festivals en deed in 2015 zo’n 130 optredens, verspreid over meerdere continenten. Tussendoor schreven ze nieuw materiaal, waarvan op 16 mei jongstleden de single ‘Life Itself’ uitkwam. De toon was gelijk gezet, en de verwachtingen torenhoog; hier was geen sprake van een tweede plaat-syndroom, hetgeen bevestigd werd toen het volledige How To Be A Human Being op onlangs uitkwam.

In verhouding tot Zaba klinkt How To Be A Human Being opgewekter en (nog) krachtiger. Voorman Dave Bayley geeft aan dat hij meer in zichzelf gekeerd was ten tijde van het eerste album, en de teksten als gevolg abstract bleven. Dat kan niet gezegd worden van het nieuwe album. Elke track kent een andere hoofdpersoon, ontsproten uit verhalen meegenomen uit het vele toeren, aangevuld met autobiografische flarden uit Bayley’s leven. De thema’s zijn op bijna obsessieve wijze uitgewerkt, niet alleen in de muziek, maar ook in het artwork, de stageshows en video’s. Zo wordt een wereld gebouwd rondom gefingeerde personages, ieder met een eigen verhaal. Universele thema’s uitgewerkt tot persoonlijke portretten.

How To Be A Human Being leent zich niet tot het recenseren van track naar track, het is een organisch geheel op uitzonderlijk hoog niveau. Als we toch willen weten welk nummer er uitspringt, kunnen we beter Bayley aan het woord laten over ‘Agnes’ : “As soon as I started writing it, I knew it would be the album closer. This is my favorite song on the record. And the saddest song I will ever write.”.

We gaan dit album hoog op de jaarlijstjes aantreffen. De enige vraag die we nog kunnen hebben is; hoe gaat Bayley en consorten dit nog overtreffen ?
Recensent:Michiel van den Dorpel Artiest:Glass Animals Label:Caroline Records
Cover Jett Rebel - Don`t Die On Me Now

Jett Rebel - Don`t Die On Me Now Jett Rebel is al een aantal jaar niet meer weg te denken uit de Nederlandse...

Cover The Clang Group - Practice

The Clang Group - Practice The Clang Group is wat je met recht een hobbyproject mag noemen. Frontman...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT