RECENSIE: Aisles - Hawaii LP

Aisles
recensie cijfer 2016-09-20 Zeg nou zelf, hoeveel bands afkomstig uit Chili ken je? Ondergetekende kon er niet zomaar eentje opnoemen, maar bij de naam Aisles ging er gelukkig een belletje rinkelen. Aah, komen die gasten uit Chili. De band is namelijk geen onbekende binnen de progrock, en is alweer toe aan haar vierde album, een dubbelalbum dan maar gelijk met de titel Hawaii.

De band bedient zich van een mix van Rush, Spock’s Beard en de rustige kant van Pain of Salvation om er maar een paar te noemen. Daarbij schuwt Aisles ook het gebruik van elektronica niet en horen we zo hier en daar wat fusion invloeden. Grote attractie binnen de muziek van Aisles is de vrij hoge stem van zanger Seabastian Vergera. Het is een typisch geval van Love it or hate it, maar het zorgt er wel voor de muziek zich onderscheidt van andere progrockacts. Wat ook heel fraai is aan Hawaii is de open productie waardoor alle instrumenten en zang afzonderlijk goed zijn te horen. Het doet wel wat denken aan de producties zoals we die kennen van de Canadese progrockband Saga.

Hawaii is en conceptplaat en handelt over het voortbestaan van enkele menselijk koloniën in het heelal nadat de aarde is vernietigd. Het verklaart waarschijnlijk de spacy geluiden die regelmatig opduiken. Een van de weinige plekken in het heelal waar je nog iets van de sfeer van de vroegere aarde kunt meemaken is ‘Club Hawaii’ . In de gelijknamige song probeert Aisles iets van een nachtclubsfeer neer te zetten, inclusief een croonende zanger.

De elektronica die te horen is op het album doet vaak wat denken aan de periode van Rush ten tijde van Moving Pictures en Signals. De stuwende baslijn en drumfills in het twee deel van ‘Year Zero’ lijken bijna rechtstreeks overgenomen van ‘The Weapon (Part 2 Of Fear)’ van diezelfde band. Niet verkeerd overigens, want het is absoluut een van de beste songs die Rush ooit maakte. Een mooie ode derhalve. Maar ook hierna zakt het eigenlijk nooit echt in. Zo is het emotionele ‘Upside Down’ een lust voor het oor en zijn ‘Ch-7’ (met verrassend einde) en ‘Pale Blue Dot’ lange afwisselende en zorgvuldig opgebouwde progrocksongs uit het boekje. Op zijn hoogst dat het lange ‘Terra’ een beetje aan de saaie kant is. Voor het overige niets dan lof voor deze vierde schijf van het Chileense zestal. Missie geslaagd.
Recensent:Jan Didden Artiest:Aisles Label:Presagio Records
Cover Bruce Springsteen - Chapter And Verse

Bruce Springsteen - Chapter And VerseEind september verscheen Born To Run , de autobiografie van Bruce...

Cover Beaty Heart - Till The Bomb

Beaty Heart - Till The Tomb Beaty Heart is de naam van vier multi-instrumentalisten uit Londen die ons...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT