RECENSIE: Matthew Barber & Jill Barber - The Family Album

Barber
recensie cijfer 2016-10-01 Broer en zus Matthew Barber en Jill Barber namen los van elkaar al enkele albums op. Ook waren ze in duet op elkaars platen te horen. The Family Album is de eerste cd die helemaal tezamen opgenomen is. Een project gevuld met traditionele countryduetten. Naast enkele covers, van onder andere Neil Young, staan er ook eigen nummers op.

Met name ‘Grandpa Joe’ schittert daar boven uit. Het nummer is zelfgeschreven en vormt een eerbetoon aan de opa van de Barbers. Het liedje heeft zo’n sterke opbouw dat dit juist hét nummer is waarbij je jezelf verwondert wie het origineel geschreven had. De geest van grootse muzikanten als Tom Paxton en Judy Collins waart rond.

De breed vertegenwoordigde covers worden net zo mooi ten gehore gebracht. ‘The Partisan’ werd vooral bekend in de versie van Leonard Cohen. Hier klinkt het nummer romantisch dankzij de perfecte samenzang van Matthew en Jill. De begeleiding is heel klein gehouden. Het van origine Franse lied blijft de verbinding met het moederland niet alleen houden door een couplet in het Frans, maar ook door de accordeon op de achtergrond. Neil Young zijn ‘Comes A Time’ wordt ook volledig verbouwd. Het lied is nu gefocust rond een pianomelodie. Daarmee krijgt het nummer een Nick Cave gevoel.

The Family Album is een voortreffelijke plaat. Matthew Barber laat samen met Jill Barber horen de verschillende countrystijlen perfect te beheersen. Samen zetten ze elf prachtige duetten neer. Niet altijd gaan de stemmen tegen elkaar in. Soms neemt Jill het voortouw, andere momenten is het de stem van Matthew die de boventoon voert. De combinatie van covers, eigen liedjes, swingende countryliedjes en pianoballades maakt The Family Album sterk in haar verscheidenheid. Tegelijk blijft het concept van een duetalbum goed overeind staan. Zeer geslaagd!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Matthew Barber & Jill Barber Label:V2 Records
Nynke

Nynke Laverman - WachterOm haar muziek in een bepaald hokje te plaatsen lijkt een onbegonnen zaak....

Yonkhear

Case Yonkhear - Echoes Dat het in Nederland barst van muzikaal talent is niets nieuws. Slechts een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT