RECENSIE: Astralion - Outlaw

Astralion
recensie cijfer 2016-09-09 De nieuwste plaat van Astralion is al drie maanden uit, maar niemand die het opgemerkt heeft. Of we wat hebben gemist? Het antwoord is nee. Album nummer twee van de Finse powermetalband is namelijk moeiteloos over het debuut heen te leggen, met op het eerste gehoor weinig verschillen tussen beide schijven. Liefhebbers van het genre zullen Outlaw best te pruimen vinden, maar ook zij zullen toe moeten geven dat het Finse vijftal geen hoogvliegers is. De band moet het hebben van haar instrumentbeheersing en laat horen dat ze weten waar ze de juiste noten moeten plaatsen. Maar zoals zo vaak bij dit soort muziek wordt de meeste indruk gemaakt wanneer het tempo een klein tikje wordt teruggeschroefd.

Daarom ook klinken nummers als ‘Be Careful What You Wish For’ en ‘Ghost Of Sahara’ een stuk beter en vooral zwaarder dan snelheidsduivels als ‘Black Adder’ dat een wat te vrolijk Helloween-achtig refreintje laat horen. Daarnaast staan er nog wat epische tracks op het menu. Zo vallen in positieve zin ‘Sacrificed & Immortalized’ en de tien minuten durende afsluiter ‘The Great Palace Of The Sea’ op, al is alles wel bereid volgens het bekende recept. We hebben het honderden keren gegeten, en we kauwen het dus ook net zo gemakkelijk gedachteloos weg. Wat echt niet kan is de semiballad ‘Wastelands Of Ice’ dat de beperkingen van zanger Ian E. Highhill wat al te prominent bloot legt.

Natuurlijk is het niet allemaal kommer en kwel wat de heren laten horen, er is duidelijk verbetering te horen, maar het gaat Astralion echt nog niet lukken om zich in de top van de powermetal te spelen. Een sympathieke middenmoter is de band zeker, maar absoluut nog niet te vergelijken met de aangehaalde inspiratiebronnen als Sonata Arctica, Stratovarius en Hammerfall. Daar is het songmateriaal te zwak voor en toont de band nog te weinig eigen gezicht.
Recensent:Jan Didden Artiest:Astralion Label:Limb Music
Cover Wildheart - Wildheart

Wildheart - WildheartWe kennen ze ongetwijfeld allemaal, de glammetalbands die in de jaren tachtig...

Cover Old Fire - Songs From The Haunted South

Old Fire - Songs From The Haunted South Songs From The Haunted South is een project van programmeur John Mark...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT