RECENSIE: Nils Frahm & Woodkid - Ellis

Ellis
recensie cijfer 2016-08-10 Wanneer de Franse kunstenaar JR samenwerkt met Robert de Niro, Nils Frahm,Woodkid en Eric Roth, weet je dat er iets moois uit gaat komen. Samen maakten ze de korte film Ellis, die uitkwam met een even korte soundtrack. De film gaat over Ellis Island, het eiland voor de kust van New York, naast het Vrijheidsbeeld. Hier kwamen tussen 1892 en 1954 twaalf miljoen immigranten aan waar ze gekeurd werden door artsen en bepaald werd of ze de stad in mochten of terug moesten. De gebouwen zijn al zeventig jaar verlaten en dicht voor publiek, maar JR mocht er in 2014 het Unframed Ellis Island Project opzetten. Onderdeel hiervan is de film Ellis. Robert de Niro loopt door de gebouwen heen, waar de kunst van JR te zien is: de gezichten van de talloze immigranten die via Ellis Island de Verenigde Staten probeerden te bereiken. Op de voice-over vertelt de Niro een monoloog van een immigrant, geschreven door Eric Roth, bekend van Forest Gump. Deze indringende en uiteraard zeer actuele monoloog staat ook op de soundtrack van de film.

‘Winter Morning I’ is het eerste en enige instrumentale nummer op de soundtrack en duurt zo’n negen minuten. De muziek is geschreven door Woodkid, een Franse muzikant die normaliter in zijn muziek een mix aan stijlen samenvoegt tot een donker en energiek geheel van, onder andere, hip-hop, jazz en pop. Voor Ellis laat hij een andere kant van zichzelf zien door een neoklassiek stuk te schrijven dat traag begint, maar uiteindelijk eindigt in een hoogtepunt van violen. ‘Winter Morning I’ is gespeeld door de Duitse Nils Frahm, die zijn herkenbare stijl ook hier inzet.

De monoloog ‘Winter Morning II’ opent met de valse klokken van Ellis Island, waarna indringende lage tonen beginnen die de constante spanning van het verhaal benadrukken. Vervolgens begint Robert de Niro te vertellen. In de eerste persoon vertelt hij hoe hij aankwam op Ellis Island, de gangen doorliep en hem verteld wordt dat hij niet mag blijven. De lage tonen, gecomponeerd en uitgevoerd door Nils Frahm, zwellen aan en nemen weer af.

De soundtrack van Ellis is met een enkel nummer en een monoloog waarschijnlijk niet een album dat vaak opgezet zal worden. Desondanks is het de moeite waard om hem te kopen. De inhoud is prachtig: het kartonnen doosje en boekje dat erbij zit, vormen een kunstwerk op zich. In het boekje staan foto’s van Ellis Island en de kunst die JR daar geplaatst heeft. Alle opbrengsten van de verkoop gaan naar een goed doel dat vluchtelingen op de Middellandse Zee helpt.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Nils Frahm & Woodkid Label:Erased Tapes Records / Konkurrent
Cover Shiverburn - Road To Somewhere

Shiverburn - Road To SomewhereEen aanname die redelijk veilig lijkt bij het horen van de eerste deuntjes...

Cover the Julie Ruin - Hit Reset

the Julie Ruin - Hit Reset The Julie Ruin is weer een andere band op het lijstje van punkrockicoon...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT