RECENSIE: Barbarisms - Browser

Barbarisms
recensie cijfer 2016-09-26 Nicholas Faraone is een in Stockholm woonachtige Amerikaan, die een muzikale vriendschap sloot met twee Zweden om vervolgens de bandBarbarisms op te richten. In 2014 debuteerde het drietal met een titelloos album. Een zogeheten moeilijke plaat die wisselend werd ontvangen en dan ook niet bijster veel stof deed opwaaien. Op hun tweede werk, Browser, pakken de heren het dan ook hoorbaar anders aan. Met een meer melodieuze songstructuur wordt de toegankelijkheid in ieder geval sterk verhoogd, zonder daarbij afstand te doen van het geluid dat Barbarisms bij hun debuut omarmden. Maar maakt dat Browser ook een betere plaat?

Na een eerste luisterbeurt valt direct op dat er meer ruimte is voor een rauwer en meer akoestische aanpak. Het gebruik van een elektrische gitaarriff, zoals in opener ‘Heaviest Breather’, wordt explicieter ingezet. Het nummer kent een mooie opbouw die de kracht herbergt de luisteraar gaandeweg in een folk-roes te brengen. Datzelfde geldt, en mogelijk nog wel meer, voor ‘Lost Positions’. Het is het onvermijdelijke resultaat van de verhalende manier van zingen van bandleider Nicholas Faraone. De zanger heeft wat te vertellen en dat valt te horen ook. De rauwe productie weet de eerlijkheid van de vertolking bovendien te verhogen en dat valt zonder meer te prijzen.

Maar waar een folkband in vele gevallen niet aan weet te ontkomen, is dat een langspeelplaat vaak wat voortkabbelt. En dat is wat voor Browser ook geldt, wat allerminst betekent dat de plaat geen bestaansrecht heeft. Faraone toont zich namelijk een uitstekende songschrijver, zoals op nummers als ‘Prison Rules’, ‘OlderThanBirds’ en ‘Tastemaker’. Maar aan het eind van de rekening mist de plaat gewoonweg de urgentie om de muzikale aandacht op zich gericht te krijgen. En dat is spijtig, gezien de dosis talent die Barbarisms herbergt.
Recensent:Doron Ketelaars Artiest:Barbarisms Label:Devil Duck Records
Cover Larus Sigurdsson - We Are Told That We Shine

Larus Sigurdsson - We Are Told That We Shine Lárus Sigurðsson is in IJsland bekend als de gitarist van de postrockband...

Cover Weird Dreams - Luxury Alone

Weird Dreams - Luxury Alone Weird Dreams is het soloproject van de uit Londen afkomstige Doran Edwards....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT