RECENSIE: Psychic Ills - Inner Journey Out

PSIlls
recensie cijfer 2016-08-24 Het duo Elizabeth Hart en Tres Warren van Psychic Ills vonden het aan het begin van het bestaan van die band vooral leuk om te experimenteren. Het is een uitloper van hun leven naast de band waarin ze ook deelnemen in veel creatieve en experimentele projecten. Uiteindelijk evolueerde hun muziek toch meer naar “echte” liedjes en is Inner Journey Out alweer hun vijfde volledige album. Het is een flink werk geworden, want maar liefst veertien nummers prijken op de langspeler met een totale speeltijd van meer dan een uur.

De muziek ademt een broeierige sfeer wat te danken is aan de mooie instrumentatie en het veelvuldig gebruik van een spannend klinkend orgel, zoals in het fraaie liedje ‘Mixed Up Mind’. Door de nonchalante en vaak monotone zang voelen de nummers erg loom en trekt de plaat traag voorbij. Langzaam probeert de psychedelische muziek, vermengd met sfeervolle country, zich zo in je hoofd te nestelen en mee te trekken in de wereld van Psychic Ills. Dit lukt slechts ten dele ondanks de goede nummers die er voorbij komen, zoals bijvoorbeeld het spannende ‘Coca-Cola Blues’.

Maar ondanks dat de liedjes fraai ingespeeld zijn, blijft het erg lastig je aandacht erbij te houden. Liedjes zoals ‘All Alone’, ‘No Worry’ en ‘Hazel Green’ zijn stuk voor stuk prima composities, maar lukt het niet om de luisteraar steeds weer te focussen. Er komen ook een aantal instrumentale stukken voorbij, die weer bijdragen aan de psychedelische sfeer. Het ruim negen minuten durende ‘Ra Wah Wah’ vormt hierin het hoogtepunt en is een lange trip waarin een saxofoon voor de nodige variatie zorgt.

Het is de bedoeling dat je je volledig over geeft aan Inner Journey Out en langzaam weg laat glijden alsof je traag wegzakt in drijfzand. Dit kost echter wel heel veel moeite en de plaat is hiervoor te lang geworden. Voor de echte fan zal het ongetwijfeld geen probleem zijn, maar voor de gemiddelde luisteraar is het een te grote opgave. Door wat overbodige nummers te schrappen was de plaat beter te behappen geweest en had, zonder aan sfeer en kwaliteit in te boeten, een grotere impact kunnen maken.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Psychic Ills Label:Sacred Bones Records
Cover Gold Panda - Good Luck And Do Your Best

Gold Panda - Good Luck And Do Your Best Gold Panda is zo’n artiest die aan muzikale schizofrenie lijkt te lijden....

Cover The Adolescents - Manifest Density

The Adolescents - Manifest Density The Adolescents behoorden begin jaren tachtig tot een succesvolle lichting...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT