RECENSIE: Gregory Porter - Take Me To The Alley

Porter
recensie cijfer 2016-05-30 De ster van Gregory Porter is de laatste jaren razendsnel gerezen. Het is ongelooflijk dat een pure jazzartiest ook in de 21e eeuw nog zo snel aan populariteit kan winnen. Zijn soepele en aangename muziek slaat een brug tussen jazz- en popliefhebbers. Daardoor kan Gregory Porter festivals uiteenlopend van Lowlands tot North Sea Jazz en Glastonbury bezoeken. Take Me To The Alley is het langverwachte vierde album van de Amerikaan.

Ook op deze plaat klinken alle nummers weer heerlijk. Het knappe van Porter is dat hij standaard jazz speelt, maar altijd een schuin oog houdt op de blues en soul. De cd swingt zelfs een beetje met ‘Don’t Lose Your Steam’. De blazerssectie speelt hier in de beste traditie van de oude soulgiganten. Porter maakt indruk met zijn vocale uithalen. Verspreid over Take Me To The Alley duiken de blazers verscheidene malen op. Allemaal geven ze Gregory Porter een extra stukje swing mee.

Echt dansbaar wordt het nergens. Het gros van de nummers zijn voortreffelijk voortkabbelende nummers. Naar Porter blijf je gefascineerd luisteren. Eén van de mooiste nummers is ‘Don’t Be A Fool’. De begeleiding bestaat uit een piano die zo nu en dan een stukje speelt, aangevuld met een simpel drumritme. De kale begeleiding schuift Porter naar voren. Het liedje vertelt emotioneel over de liefde.

Met Take Me To The Alley levert Gregory Porter wederom een fantastisch album af. Op het eerste gezicht speelt Gregory Porter voortreffelijke jazz. Deze bestaat al dan niet uit een kalme, piano begeleiding of een big band aanpak. De grens tussen praten en zingen ligt bij Gregory Porter heel nauw. Bij herhaaldelijke beluistering wordt de gelaagdheid van Take Me To The Alley echter pas goed duidelijk. De blues en soul is nooit ver weg en dat geeft de plaat nog meer kracht. Dat gebeurt via een subtiel Hammond orgel dat enkele noten speelt, een saxofoonsolo die net iets te rauw klinkt voor de jazz en zelfs met Gregory Porter die een krachtige vocale uithaal zingt. Prachtige plaat!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Gregory Porter Label:Blue Note
Cover Volbeat - Seal The Deal & Let's Boogie

Volbeat - Seal The Deal & Let's BoogieDe Deense formatie Volbeat gooit op festivals altijd hoge ogen. Ook deze...

Cover PJ Harvey - The Hope Six Demolition Project

PJ Harvey - The Hope Six Demolition Project De Engelse Polly Jean Harvey is niet zomaar een zangeres. Ze groeide op in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT