RECENSIE: The Hackensaw Boys - Charismo

Charismo
recensie cijfer 2016-06-09 Front porch music is een mooie omschrijving voor de muziek van The Hackensaw Boys. Bij het horen van hun muziek is het niet moeilijk de boys al musicerend voor te stellen op hun veranda, met uitzicht op de ondergaande zon over de uitgestrekte tabaksvelden van hun thuisstaat Virginia. Maar die geuzennaam doet hen ook tekort. The Hackensaw Boys zou je met hetzelfde gemak de ideale bruiloften- en partijenband kunnen noemen. Met hun geduchte livereputatie spelen ze elk publiek plat, van jong tot oud. Hackensaw is niet voor niks een verwijzing naar hakken (banjo) en zagen (fiddle). Feestmuziek bij uitstek dus.

The Hackensaw Boys maken een mix van bluegrass, folk, roots en country. Hun nieuwe plaat Charismo is hun vijfde studioalbum in zestien jaar en hun eerste sinds hun vorige, Look Out!, uit 2007. Zanger/gitarist David Sickmen is behalve de enige constante factor van de band ook de hofleverancier als schrijver van zes van de elf nieuwe liedjes. De overige vijf zijn van de hand van Fred Moyse (fiddle). De band bestaat verder uit Brian Gorby (percussie), Thomas Oliver (staande bas, mandoline) en Jimmy Stelling (banjo).

Openingsnummer ‘Don’t Bet Against Me’ was het lange wachten meer dan waard. Met zijn doorleefde stemgeluid brengt David Sickmen een mooie ode aan de liefde met prachtzinnen als ”They’ve been going for a mighty long time, mama’s got the looks but daddy’s got style” en ”So don’t push me when you need to pull me, trick me when you need to school me”. Het melancholieke ‘Happy For Us’ is nog zo’n prijsnummer. In track acht, ‘The Sweet’, waart de geest van The Pogues rond (‘Dirty Old Town’).

Op het album is weer een prominente plek ingeruimd voor banjo, mandoline, fiddle en hun ‘charismo’, een zelf in elkaar geknutseld percussie-instrument bestaande uit bier- en conservenblikjes, kentekenplaten en ander afval. Het album klinkt iets ingetogener dan hun oude werk, zonder aan zeggingskracht in te boeten. Een sfeerplaat! Het album komt uit op het Free Dirt label, ook de thuisbasis van Pokey LaFarge.

Op 25 juni aanstaande staat de band op het (gratis) Pijnackerplein Bluegrassfestival in Rotterdam. Dus alle baarddragende, bierbrouwende, barbecueënde hipsters en hillbillies der Lage Landen verzamelen (en neem vrouw en kinderen mee)!
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Hackensaw Boys Label:Free Dirt
Cover Miss Montreal - Don`t Wake Me Up

Miss Montreal - Don`t Wake Me Up Miss Montreal is al enkele jaren niet meer weg te denken uit de Nederlandse...

Cover Summer Cannibals - Full Of It

Summer Cannibals - Full Of It Waar het nummer 'Summer Cannibals' dat Patti en Fred Smith een aantal jaar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT