RECENSIE: Painted Wives - Obsessed With The End

Painted Wives
recensie cijfer 2016-07-04 Wanneer een band een mengsel van doommetal en sludge maakt ligt de spanning er vaak duimendik bovenop. We gaan er dan ook even lekker voor zitten. Ook Painted Wives houdt je vanaf de eerste noot van haar debuutplaat Obsessed With The End goed bij de les met een spannende mix van deze twee stijlen. In de persinfo wordt hoog ingezet door te verkondigen dat de muziek van Painted Wives voer is voor liefhebbers van Alice In Chains, Mastodon en Megadeth. Die eerste twee willen er bij ondergetekende nog wel in, maar de referentie naar Megadeth is niet terug te horen, of de promotor moet de stukjes metal in het snelle ‘My Sisters’ bedoelen. Voor het overige horen we zeker wel wat Mastodon invloeden, en horen we ook veel gelaagde zang die inderdaad in sommige stukken wel wat aan Alice In Chains doet denken. Maar wat maakt het uit op wie deze Californische band lijkt, de heren hebben een onderhoudende vijftig minuten muziek opgenomen die droevig doorploegt in dreinende midtempo stukken, maar waarin ook af en toe de gashendel wordt opengedraaid.

Obsessed With The End begint ijzersterk met ‘Hollow Bones’ dat Mastodon met Alice In Chains-achtige zang combineert. Ook de drie songs hierna zijn prima, al steekt ‘Countless’ met zijn Candlemass-achtige meebrulrefrein er wel bovenuit. Hierna kakt het niveau een klein beetje in. Zo is het eerder genoemde ‘My Sisters’ een beetje een dissonant en het daaropvolgende ‘Congratulations’ blijft ook niet lekker hangen.
Gelukkig pakt Painted Wives het sterke niveau van het begin hierna weer op met het afwisselende en doomy ‘Icy Blonde’, waarop hoofdrollen zijn weggelegd voor een vanuit zijn tenen zingende Jeff Lyman en een zacht op de achtergrond kabbelende piano. Het instrumentale ‘Kubrick’s Tongue’ is de voorbode van een sterk trio songs dat de plaat in stijl afsluit. In het laatste nummer, ‘Interstellar Grace,’ worden straffe doomriffs gekoppeld aan serene zang. Het is een van de betere songs op het album.

Obsessed With The End is een sterk debuut van het kwartet uit Huntington Beach. Zij laten maar weer eens horen dat het beproefde recept van een mengvorm van doom en sludge nog altijd voor memorabele muziekstukken kan zorgen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Painted Wives Label:Century Media
Cover Avatar - Feathers & Flesh

Avatar - Feathers & FleshIedereen die Avatar onlangs op Fortarock gezien heeft, weet dat de band een...

Cover Will Knox - The River Ink

Will Knox - The River Ink De fans van de Britse singer-songwriter Will Knox bevinden zich voor het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT