RECENSIE: Elly Kellner - Z!nken & Zweven

Kellner
recensie cijfer 2016-07-05 Elly Kellner bespeelt haar gitaar zoals ze in het leven staat. Bijna lief in de beroering van de snaren, zonder een blad voor de mond te nemen, maar vol liefde en openheid. Deze levenshouding valt op te maken uit de teksten op Zinken En Zweven, het tweede soloalbum van de zangeres uit Bergen Op Zoom. Kellner doet niet aan zelfcensuur, zoveel is wel duidelijk. Een uur met Zinken En Zweven is als een uur met de net iets te openhartige vriend van een vriend waar je toevallig mee aan de praat raakt op een feestje. Je vraagt je regelmatig af of je dit wel behoort te horen maar, afhankelijk van de persoon, raak je verknocht aan de persoon die zich zo bloot durft te geven.

Het voelt dan ook niet als een inbreuk op de privacy van Kellner om te praten over haar emotionele regulatiestoornis, iets wat zich onder andere uitte in een eetstoornis. De informatie over haar mentale gezondheid bevindt zich namelijk allemaal zichtbaar in de muziek. ‘Buikpijn’ en ‘Is Dat Leeg’ hebben in zijn onverschrokken eerlijkheid potentie om heel belangrijk te worden voor mensen die zich in deze teksten herkennen, misschien wel de meest waardevolle functie van muziek.

Kellner wordt hierbij begeleid door haar akoestische gitaar en een vrachtlading andere instrumenten die allen spaarzaam en subtiel worden ingezet. Mandoline, ebow, resonator, zelfs een fitnessbal komt voorbij, maar worden allen achterin de mix geplaatst zodat niks de zang in de weg zit. Verantwoordelijk voor deze productie is BJ Baartmans, een in bepaalde kringen legendarische muzikant die zich hier niet te goed voelt om zich duidelijk op de achtergrond bezig te houden met het muzikaal inkleuren van de plaat.

Zonder Kellner hiermee direct te kort te doen, voelt Zinken En Zweven soms als een te persoonlijk album. De muziek bevat waarde in de teksten, maar de toon en het geluid wijken zo weinig af van de koers die ze ingezet hebben dat alles al snel door elkaar heen begint te zweven. Een nieuwe persoonlijke openbaring van Kellner schud je af en toe wakker uit een akoestische coma en hoewel dit het effect van die momenten daarmee vergroot, doet het wel af aan de algehele kwaliteit. Zinken En Zweven is aan te raden door het lef dat er voor nodig is geweest om dit op plaat te zetten, maar muzikaal zijn er nog wat stappen te zetten.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Elly Kellner Label:Eigen Beheer
Cover A Brighter Light  - Follow Me

A Brighter Light - Follow MeOns koude kikkerlandje is opvallend rijk aan bandjes die warme folkpop...

Coathangers

The Coathangers - Present: Nosebleed Weekend Wie dacht dat uit Atlanta voornamelijk rappers en RnB-artiesten kwamen, kent...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT