RECENSIE: Mike & The Melvins - Three Men And A Baby

Mike Melvins
recensie cijfer 2016-07-21 Het is een beetje gek, een review schrijven voor een album dat eigenlijk al bijna twintig jaar oud is. Kom je nu mee! Maar het is dan ook eigen schuld van The Melvins die het album al die tijd in de kast hebben laten verstoffen en nu pas op het idee kwamen het ook echt uit te brengen. Daarin vallen twee punten direct op: 1. Als je een album vergeet en het jaren later toch nog uit brengt, zal het wel geen meesterwerk zijn en 2. Het zijn The Melvins dus dat boeit ook helemaal niks. Zanger/gitarist Buzz Osborne is nu eenmaal een man die zichzelf niet al te serieus neemt en vooral gewoon doet waar hij zelf zin in heeft. Dat ze daarom ook ongeveer een album per jaar uit brengen, of zoals dit jaar zelf twee, is dus niet zo gek. En dat dit album er toentertijd even tussendoor is geschoten, kan gebeuren.

Waarschijnlijk was Osborne z’n computer aan het opruimen toen hij dit album weer tegen kwam en dacht hij “Oh, die kunnen we dan ook nog wel uit brengen” naast het ook net uitgekomen Basses Loaded, waarop de band de hulp heeft ingeschakeld van vijf verschillende bassisten. Nu is Three Men And A Baby ook al zeer bas gedreven. Zowel King Buzzo, Kevin Rutmanis (die in 1999 nog in de band zat) als Mike Kunka staan in de credits aangegeven als bassist op het album. Mike Kunka nam dit album met de band op toen zijn eigen band GodheadSilo een tijdelijke stop had door een blessure van hun drummer.

Het album bevat in het spectrum van bas georiënteerde muziek nog best wat variatie, maar overall is het (zoals verwacht) geen daadwerkelijk meesterwerk. ‘Annalisa’ doet verdacht veel denken aan Iggy Pop’s ‘Mask’ uit 2001, maar is dus voor die tijd al opgenomen. Daarnaast zijn ‘Read The Label (It’s Chili)’ en ‘Pound The Giants’ echte uitspringers. ‘A Friend In Need Is A Friend You Don’t Need’ voelt heel erg aan als een poging tot satire, wat niet echt lekker past tussen de rest en had best weggelaten kunnen worden. De rest is Melvins als vanouds. Geen bijzondere toevoegingen op hun al enorme oeuvre, maar daarom niet minder sterk.

Muzikaal gezien is Three Men And A Baby een typisch Melvins album. Het is hard, noisy, laag en sludgy. Alleen misschien nog iets meer bas gedreven dan normaal. Als je The Melvins kan waarderen, is dit een album wat je zeker niet moet overslaan, maar voor de leek is het een beter idee om te wachten tot er weer een “normaal” album komt. Leuk voor tussendoor, in afwachting tot het volgende échte album. Wat dat betreft een prima keus om het jaren later toch nog een keer uit te geven, met vlak daarna nog een album gefocust op de bassist, en dan volgend jaar hopelijk weer wat serieus werk.
Recensent:Arthur Matze Artiest:Mike & The Melvins Label:Subpop
Coathangers

The Coathangers - Present: Nosebleed WeekendWie dacht dat uit Atlanta voornamelijk rappers en RnB-artiesten kwamen, kent...

Cover Joep Beving - Solipsism

Joep Beving - Solipsism Sinds een aantal jaar wordt klassieke muziek geliefder bij een steeds groter...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT