RECENSIE: Imarhan - Imarhan

Cover Imarhan - Imarhan
recensie cijfer 2016-06-22 Wie de mannen van Imarhan op een foto ziet staan valt gelijk op dat hier een nieuwe generatie Toeareg artiesten klaar staat om de festivals te veroveren. Weg zijn de traditionele Toeareg gewaden. Spijkerbroeken en leren jasjes zijn ervoor in de plaats gekomen. Imarhan brengt de rock van Tinariwen, Bombino en Tamikrest een stapje verder.

De muzikanten doen dit subliem. Hun gelijknamige debuutalbum kan zich meten met het beste van de woestijnblues. De plaat opent langzaam met het voortkabbelende ‘Tarha Tadagh’. Al snel gaat het tempo omhoog. Tijdens ‘Tahabort’ en ‘Imarhan’ swingt de band de pan uit. Tijdens het eerste ritme gaat dit via een snelle rock ’n roll melodie, tijdens ‘Imarhan’ wordt er ruimte geboden voor een elektronische bewerking van de gitaren die het ritme een extra Arabisch gevoel geeft. De zangers hebben daarnaast een zeer soulvolle aanpak in de liedjes. De herhalende melodielijnen werken al hypnotiserend, de soulvolle zangkwaliteiten maken het alleen maar fijner om te blijven luisteren.

Het is lastig om binnen het genre van de Toeareg rock vernieuwend te zijn. Al snel is het onderscheid tussen de verschillende bandjes moeilijk te bepalen. Imarhan lukt het om een duidelijk eigen stempel op de muziek te drukken. Ze zijn beïnvloed door een iets jongere generatie muzikanten. De gitaren gaan net wat harder, maar er is ook ruimte voor een dromerigheid die meer bij Bon Iver thuis past. Het resultaat is een prachtige plaat die je tegelijk hypnotiseert en opzweept. Dit doen ze door een goede afwisseling in ritmes, met jankende gitaren én zich herhalende refreinen. Naast elektronische bewerking maken deze heren ook gebruik van akoestisch gitaar en enkele malen duiken er achtergrondzangers op. Daarmee is Imarhan ongetwijfeld een plaat die in één klap het bestaansrecht van deze Toeareg groep rechtvaardigt. De heren zijn de rest van het jaar nog veelvuldig in Nederland te vinden. Ga dat zien!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Imarhan Label:City Slang
Cover Niagara - Hyperocean

Niagara - Hyperocean Niagara , niet te verwarren met het Frans/Canadese synthpopduo dat in de...

Cover Little Scream - Cult Following

Little Scream - Cult Following Laat je niet misleiden door het eerste nummer 'Love As A Weapon' (intro...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT