RECENSIE: Donnie Fritts - Oh My Goodness

Fritts
recensie cijfer 2016-04-13 De meeste mensen zal de naam Donnie Fritts vrij weinig zeggen, de muzikant is echter één van de laatst levende legendes die het geluid creëerde van de muziek die wij nu als Americana kennen. In de loop van zijn carrière deed hij als studiomuzikant dienst bij artiesten als Jerry Lee Lewis, Kris Kristofferson en Dan Penn. Als tekstschrijver behaalde hij verschillende successen waarvan het Boxtops nummer ‘Choo Choo Train’ zijn grootste succes vormde.

Als solomuzikant is Donnie Fritts nooit productief geweest. Fritts is 71 jaar oud en nog maar aan zijn vierde album toe. Oh My Goodness is een fantastisch product geworden waar deze relaxedheid ten opzichte van zijn muziek ook duidelijk naar voren komt. Met hulp van moderne artiesten als Brittany Murphy van Alabama Shakes, Jason Isbell en John Paul White van The Civil Wars sluit Fritts perfect aan bij zijn leeftijd.

Oh My Goodness wordt gekenmerkt door het minimale geluid en de rauw fluisterende stem van Fritts. In de nuance weet hij de nummers stuk voor stuk een gouden randje te geven. Dat doet hij bijvoorbeeld met het langzaam kabbelende ‘If It’s Really Gotta Be This Way’. Hij begint met een melodie dat doet denken aan een slaapliedje. Langzaam komen de strijkers erbij en ontrolt zich een prachtig nummer. Verderop komt er een subtiele swing in de nummers. Tijdens ‘Tuscaloose 1962’ swingt de Americana bijvoorbeeld de pan uit. Het nummer doet denken aan het beste werk van The Band, inclusief de voortreffelijk slidegitaar en orgel. Op knappe wijze wordt de melancholische country gecombineerd met swingende rock ‘n roll. Op ‘Foolish Heart’ wordt de muziek opgevrolijkt met een New Orleans sausje.

Oh My Goodness is de plaat die The Band waarschijnlijk had opgenomen als de groep nog steeds muziek opnam. De veelheid aan Americana stijlen komt samen op een respectvolle manier die de waardigheid van Donnie Fritts benadrukt. Kalm en doordringend klinkt zijn stem overal op de voorgrond. Dit wordt aangevuld met muzikale bijdragen van de beste muzikanten die de moderne Americana te bieden heeft. Dit alles gegoten in een cocktail van rock ’n roll, soul en jazz. Schitterend!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Donnie Fritts Label:Bertus
Cover The Feeling - The Feeling

The Feeling - The FeelingDe Britse band The Feeling is inmiddels al vrij bekend. DE band begon als...

Cover Aborted - Retrogore

Aborted - Retrogore Wat AC/DC is voor de rock ’n roll, dat is Aborted voor de vadsige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT