RECENSIE: Highway Orange - Highway Orange EP

HO
recensie cijfer 2016-05-04 Steeds meer bands kiezen ervoor om hun muziek in eigen beheer uit te brengen, waardoor er geen deal met een platenlabel gesloten hoeft te worden. Met de moderne techniek is dit ook een stuk eenvoudiger geworden en daardoor kunnen ook kleinere bands een single of album uitbrengen om wellicht hiermee wat airplay te krijgen of aandacht te kunnen trekken. Highway Orange uit Eindhoven is ook zo’n band die zelf een gelijknamige EP opnam en nu zelf heeft uitgebracht. Opvallend bij de vijf nummers is dat alle titels uit een enkel woord bestaan en dat ze volledig in het Nederlands zijn.

Dit is een gewaagde keuze aangezien Engels een vaak meer voor de hand liggende taal is, vooral in de muziek. Natuurlijk kun je je in het Nederlands vaak beter uitdrukken, maar hierin zit ook het gevaar dat het op kan vallen dat teksten niet echt goed in elkaar zitten. Highway Orange heeft interessante thema’s gekozen zoals op ‘Xenofoob’, maar aan de teksten mankeert nu en dan wel wat. “Jij gore lafaard/jij ging je gang maar/stichtte een brandhaard/jij was geen klap waard” klinkt het in ‘Kwaad’ wat nu niet echt een hele sterke en originele vondst is.

Muzikaal klinken de liedjes aardig, maar het zijn geen hoogvliegers. De zang is niet erg sterk en nu en dan zelfs vals. ‘Verdwijn’ is daardoor het minste nummer, terwijl het met zijn stevige geluid juist potentie heeft. Met de achtergrondzang wordt geprobeerd harmonieën te zingen, maar die klinken niet echt overtuigend zoals in ‘Klets’. Dit nummer is verder in de basis wel interessant, maar de tempowisselingen voelen erg geforceerd aan. Ook aan de productie is het een en ander aan te merken, want alles klinkt erg vlak en de mix lijkt behoorlijk uit balans. Hierdoor komt een nummer als ‘Teveel’, wat eigenlijk best aardig had kunnen worden, simpelweg niet uit de verf.

Over de hele linie is de EP van Highway Orange niet goed uitgewerkt en eigenlijk schort er op veel fronten wel iets aan. Dat is jammer voor een band die ongetwijfeld veel tijd heeft besteed aan hun muziek. Eigenlijk zijn de nummers simpelweg nog teveel in de demofase blijven hangen. Een goede les kan zijn om niet te snel je muziek aan de man te willen brengen en met een goede producer aan de slag te gaan, zodat de zwakke punten eruit gehaald kunnen worden.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Highway Orange Label:Eigen Beheer
Cover Emily Jane White - They Moved In Shadow All Together

Emily Jane White - They Moved In Shadow All TogetherWaar de meeste mensen uitkijken naar het licht van de zomer, heeft de...

Cover Lukas Nelson & Promise Of The Real - Something Real

Lukas Nelson & Promise Of The Real - Something Real Het is altijd een gemakkelijk en tegelijk lastig startpunt voor een artiest;...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT