RECENSIE: Lukas Nelson & Promise Of The Real - Something Real

Lukas Nelson
recensie cijfer 2016-05-04 Het is altijd een gemakkelijk en tegelijk lastig startpunt voor een artiest; het dragen van de nalatenschap van je vader. Dit geldt ook voor Lukas Nelson. Hij is één van de zonen van de legendarische countryzanger Willie Nelson. Samen met zijn band Promise Of The Real, waarin ook een broertje meespeelt, nam hij al twee albums op. Recentelijk begint het balletje echter goed te rollen voor Lukas. Neil Young was dusdanig onder de indruk van de heren dat hij samen met hen de studio indook voor het album The Monsanto Years. Hoewel dit niet het sterkste album van de rock ’n roll legende is, schijnt de combinatie op het podium fenomenaal te zijn. Neil Young speelt uren durende shows waarbij hij jaren jonger lijkt. In Nederland mogen wij dit op 9 juli aanschouwen.

De samenwerking inspireerde Lukas Nelson ook tot het derde album. Op Something Real horen we een echte rock ’n rollband. Nelson heeft een hoog stemgeluid dat het midden houdt tussen Ian Gillan van Deep Purple en Ozzy Osbourne. De begeleiding bestaat uit voortreffelijke rock ’n roll. Knallende gitaren, heavy ritmes en psychedelische stukken zijn standaard ingrediënten. Dat levert heerlijke nummers op die je terugvoeren naar de jaren ’80. Eén van de dingen die Promise Of The Real speciaal maakt is het gebruik van een bongo. Dit instrument geeft de nummers een verrassend gevoel. Je krijgt daardoor het idee dat Black Sabbath een vleugje Santana heeft meegepakt.

De rustigere momenten zijn zeldzaam, maar echter niet minder sterk. ‘Georgia’ bouwt zich heel langzaam op. Lukas Nelson laat horen dat zijn stem zonder de gillende uithaal of knallende gitaren ook sterk is. De ballade is een typisch countrynummer dat zo van zijn vader had kunnen zijn. De stem van Lukas maakt het echter grimmig in plaats van het gezellige middle-of-the-road gevoel dat Willie Nelson kenmerkt.

Something Real overtuigt gemakkelijk waarom Neil Young voor deze heren gevallen is. Het is een sterk album van een rockgroep die doet denken aan het beste van de jaren ’80, maar geen moment gedateerd voelt. Integendeel. Stuk voor stuk doen de nummers vermoeden dat ze al jaren in het collectieve geheugen genesteld zijn. Dat Neil Young tijdens de psychedelische cover van ‘San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)’ nog een nummer mee komt zingen is een leuk cadeautje aan het einde van de plaat. Je ziet de oude held al samen met deze jonge honden de Ziggodome inpakken.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Lukas Nelson & Promise Of The... Label:Bertus
Cover Highway Orange - Highway Orange EP

Highway Orange - Highway Orange EPSteeds meer bands kiezen ervoor om hun muziek in eigen beheer uit te brengen,...

Cover Town of Saints - No Place Like This

Town of Saints - No Place Like This De basis voor de Groningse indiefolkband Town of Saints werd in 2010 gelegd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT