RECENSIE: Highrider - Armageddon Rock

Highrider
recensie cijfer 2016-04-20 Apart geval dit Zweedse viertal dat zich de naam Highrider heeft aangemeten. De band staat zich voor hardcore te mixen met de jaren zeventig hardrock van Deep Purple en Rainbow. Het gevolg is dat op de debuut EP Armageddon Rock een vrij bijzondere stijl muziek valt te beluisteren. Het constant doorjengelende orgeltje in de vier nummers geeft het geheel een wat creepy sfeer. Ook weer niet vreemd als je bedenkt dat Highrider haar tekstuele inspiratie haalt uit de aloude John Carpenter horrorfilms (die vooral in de jaren tachtig tomeloos populair waren), maar ook uit de koude oorlog. Kortom voorlopig stof genoeg voor de band om over te zingen op toekomstige platen. Dat zingen wordt overigens gedaan door bassist Andreas Fagerberg, afkomstig van de hardcore punkband Fredag. Hij nam deze rol tegen wil en dank op zich nadat pogingen om een geschikte zanger te vinden strandden. Zij hardcore schreeuw is in ieder geval luid en duidelijk aanwezig.

Muzikaal gezien blijft het best bijzonder om een hardcore punk meets trashmetal nummer als ‘Semen Mud And Blood’ te horen verzanden in een gitaarsolo die klinkt alsof die afkomstig is van Ritchie Blackmore in zijn beste dagen. Ook opener ‘S = T x l’ (wat een vreemde titel) klinkt in het begin als een hardcorenummer, maar het orgeltje halverwege zet de band weer heel erg terug in de jaren zeventig, net zoals het tweede deel van deze track.

Veruit het lekkerste nummer is het psychedelisch aandoende ‘The Moment (Plutonium)’ dat klinkt als een hardere versie van Monster Magnet. In dit nummer wordt de test van een atoombom uit de doeken gedaan. In ‘Agony Of Limbo’ wordt dan nog even een stokoude Metallica riff gerecycled, al valt deze wat weg onder het prominent aanwezige orgel.

Highrider’s debuut EP is een bijzonder plaatje, dat zeker. Een beetje vreemd, maar wel lekker zullen we maar zeggen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Highrider Label:Sonic Rendezvous
Cover Snake Tongue - Raptor`s Breath

Snake Tongue - Raptor`s BreathAmper een halfuur duurt het debuut van het Deense Snake Tongue , maar daarna...

Cover Throne Of Heresy - Antioch

Throne Of Heresy - Antioch Is het nog mogelijk om origineel te zijn in een genre waarin bands als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT