RECENSIE: Jeff Buckley - You And I

Buckley
recensie cijfer 2016-04-18 Het is alweer twintig jaar geleden dat Grace uitkwam, een van de meest legendarische albums van de jaren negentig. Ter ere van dit jubileum werd het archief van Columbia records doorgespit op zoek naar nog niet eerder gehoord materiaal van Jeff Buckley, en dat werd gevonden. You And I is een verzameling van acht covers en twee originele nummers van Buckley. Het resultaat is prachtig, we horen ongeslepen studio-opnamen met af en toe commentaar van Buckley zelf, waardoor de luisteraar het gevoel krijgt dat hij naast Jeff in de studio zit.

In een interview met Plane Truth fanzine gaf Buckley ooit aan alleen maar nummers te coveren als ze van grote betekenis voor hem waren geweest in zijn leven en dit album staat bol van dit soort tracks. Deze CD is het bewijs van het geweldige stemgeluid en bereik van Buckley, voor wie niets te gek was en die alles naar zijn hand kon zetten, van Bob Dylan tot The Smiths. Wat de originele nummers betreft is er ook sprake van twee pareltjes. We horen hier de allereerste opname van ‘Grace’, een van de bekendste nummers van het gelijknamige studioalbum van Buckley, het enige dat hij ooit zou uitbrengen.

Het tweede originele nummer is ‘Dream Of You And I’, en het is maar de vraag in hoeverre we hier van een nummer kunnen spreken, want misschien is vertelling een betere term. We horen een monoloog in de studio, waarop Buckley zichzelf begeleidt op gitaar. In die monoloog vertelt hij over een droom, een droom over het tegenhouden van aids, een zeer groot probleem in de tijd dat dit opgenomen werd, en er is iets betoverends aan het geheel. Iets in zijn stem dat de luisteraar meeneemt naar die droom en de beelden schept die Buckley waarschijnlijk zelf ook op zijn netvlies had.

Een prachtig werk dus, waarop we Jeff Buckley van heel dichtbij horen, een unieke ervaring die eer doet aan het jubileum van het legendarische album Grace. You And I is gereleased met de goedkeuring van de moeder van Jeff, en bij het luisteren van deze plaat is het moeilijk om niet stil te staan bij wat een muzikaal talent negentien jaar geleden, op 29 mei 1997, verloren is gegaan.
Recensent:Tim Jongenelen Artiest:Jeff Buckley Label:Columbia
Badger Bass

The Badger and the Bass - Watch Out!De Record Store Day 2015 was in vele opzichten een bijzondere dag maar voor...

Cover Colin Stetson - Sorrow: A Reimagining Of Gorecki's 3rd Symphony

Colin Stetson - Sorrow: A Reimagining Of Gorecki's 3rd Symphony Zes jaar geleden overleed de Poolse componist Henryk Górecki. Zoals voor veel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT