RECENSIE: Cool Moon - Earth Is A Spaceship

Cool Moon
recensie cijfer 2016-03-30 Poëtische teksten, subtiele vocals en heerlijk dromerige muziek, dat kenmerkt de Nederlandse indierockband Cool Moon. Het vijftal is in 2009 begonnen onder de naam Fortunate Holders, maar besloot een jaar geleden verder te gaan als Cool Moon. De band is al eerder op de radar verschenen, enkele noemenswaardige prestaties zijn bijvoorbeeld hun optredens op het Noorderzon Festival en bij 3FM. Ook dit jaar heeft de band grote plannen. Op het programma staat onder andere een trip naar Frankrijk, een optreden op Altersonic in Groningen en een drietal CD-presentaties in Deventer, Amsterdam en Leeuwarden. Want wat natuurlijk niet mag ontbreken aan dit jaar is de release van hun debuutalbum! Na een jaar lang bezig geweest te zijn met schrijven en opnemen (voor de opnames hebben zij zichzelf een week lang opgesloten in een gymzaal, een kelder en een zwembad!) is het eindproduct verschenen in de vorm van het album Earth Is A Spaceship. En wij zijn benieuwd naar het resultaat. Het feit dat de band afkomstig is uit ons eigen kikkerlandje zal het hen niet altijd even gemakkelijk maken, Nederlandse indierockbandjes gooien immers over het algemeen geen hoge ogen. Is Cool Moon de uitzondering op de regel?

Earth Is A Spaceship begint met het nummer ‘Ships & Sheep’, een nummer dat met galmende vocals, synthgeluiden en viool een prachtig dromerige sfeer op weet te roepen. Cool Moon`s samenwerking met Roosmarijn Tuenter mag hier niet over het hoofd worden gezien, zowel op ‘Ships & Sheep’ als andere nummers zorgt zij voor de viool en toegevoegde vocals, en dit geeft het album een magisch extra randje. Het tweede nummer is ‘Little Bastard’, en tevens de eerste single van het album. Melancholie vormt duidelijk de basis van het nummer. Het begint met subtiele basgeluiden en zachte vocals, maar dan springt het refrein er met opvallende harmonieuze samenzang uit. Ook de synths zijn in dit nummer weer aanwezig. Door de centrale rol die de synths innemen op het album slaagt Cool Moon er elke keer in om die aangename droomsfeer te behouden. Hoewel het album over het algemeen rustig is, schudt de band je af en toe weer wakker met nummers als ‘Morning Sun’, een aanstekelijke track die wat vrolijker aandoet dan de rest van het album door de relaxte gitaren en percussie die hier duidelijker naar voren komt. Dan mag ik ‘The Planet’ niet vergeten te noemen. Dit nummer is haast spannend, en wordt spectaculair zodra de gitaren beginnen te brullen en Roosmarijn`s vioolmuziek langzaam een hoogtepunt bereikt.

Earth Is A Spaceship vormt een mooie start van het jaar van Cool Moon. Met een sterke tracklist zullen ze op aankomende optredens zeker wat harten winnen. Cool Moon bewijst dat wij ook qua muziek af en toe toch best trots op ons land mogen zijn.
Recensent:Regina Bakker Artiest:Cool Moon Label:Eigen Beheer
Cover Lesley Pike - November

Lesley Pike - NovemberWat een stem heeft die Lesley Pike zeg, en die laat ze zeker horen op haar...

Cover Sivert Hoyem - Lioness

Sivert Høyem - Lioness Naast zanger van het ondertussen tot Noorse cultband verheven Madrugada wist...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT