RECENSIE: Bring On The Bloodshed - Amongst The Ruins

BOTB
recensie cijfer 2016-03-04 Bring On The Bloodshed is een Amsterdamse band, die in 2008 tot stand is gekomen en in 2010 in een vaste line-up de podia is gaan bestormen. Dit kwintet, bestaande uit vier mannen en één vrouw, zegt zelf de perfecte mix gevonden te hebben tussen hardcore en metal. Recht in je gezicht, taaier dan een vechtende Spartaan, zwaarder dan een bulldozer en luider dan een kettingzaag. Alles bij elkaar opgeteld maken ze metalcore die heel erg doet denken aan de begindagen van At The Gates met Slaugther Of The Soul. In 2013 brachten de Amsterdammers hun eerste album genaamd Dark Clouds uit, waarbij ze alles uit de kast trokken om alles en iedereen zo snel mogelijk te overrompelen. Voor hun nieuwe plaat Amongst The Ruins hebben ze wat meer tijd genomen, wat meer om zich heen gekeken en zelfs nieuwe invloeden toegelaten.

Enerzijds valt er te zeggen dat ze met deze nieuwe release nog meer ‘recht in je gezicht’ zijn, maar anderzijds hebben ze hun horizon zeker verbreedt. Opener ‘Redemption’ stompt vanaf de eerste noot op een hakkend tempo je trommelvliezen binnen. Opmerkelijk is het gebruik van een sample in deze track, iets dat natuurlijk altijd de tekst net wat meer kracht bij zet. Het gebruik van samples komt later terug in de korte intermezzo ‘Bitterness Of My Soul’, het enige rustpuntje in de 36 minuten die deze release duurt. Het hakkende tempo komt eveneens meer naar voren. Zo is deze ook te horen op ‘We Are The Fearless’, maar hebben ze flink afgewisseld met verschillende tempo’s gedurende de vijf minuten. Een tribal-achtige intro in de stijl van Sepultura, gaat over in een stuk deathmetal, om vervolgens terug te schakelen naar de metalcore waar het vandaan kwam.

‘Into The Labyrinth’ speelt op dezelfde manier met tempowisselingen en neemt op in de outro het gas volledig terug, waarmee het haast wel stonerrock lijkt. Tegen de tijd dat ‘Bleed To Death’ op komt is de strekking van het album duidelijk. Hier worden geen concessies gedaan om op wat voor manier radiovriendelijk te klinken aan de hand van bijvoorbeeld zuivere vocalen. Frontman Rogier heeft een stevige en verstaanbare grunt dan wel schreeuw, en varieert hier in zodat het niet eentonig wordt.

‘Ashes’ is een bijzonder nummer waarin ze de deathcore opzoeken en zelfs een beetje aan Emmure doen denken. Het is de traagste track van het negental, maar doet hierin niet onder voor de rest. ‘Pain To Come’ kent als afsluiter tevens een kleine knipoog naar eerder genoemde band. ‘When All Hope Dies’ en ‘In The Hands Of Judas’ maken het plaatje op lekker ouderwetse metalcore-wijze af. Bring On The Bloodshed brengt met Amongst The Ruins op sterke wijze hun oude en nieuwe invloeden samen, maar maakt bovenal een plaat die bedoeld is om je nekwervels op de proef te stellen.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Bring On The Bloodshed Label:Sonic Rendezvous
Cover Buddy Miller - Cayamo Sessions At Sea

Buddy Miller - Cayamo Sessions At SeaIn Amerika worden regelmatig themacruises georganiseerd. Naast een zonnige...

Cover Elske DeWall - Velvet Soldier

Elske DeWall - Velvet Soldier Bijna vier jaar hebben we moeten wachten op een opvolger van het mooie Brave...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT