RECENSIE: Dan San - Shelter

Shelter
recensie cijfer 2016-04-12 Shelter is het tweede album van de Belgische folkgroep Dan San. Het collectief uit Luik is terug na hun debuut Domino uit 2012. Voor het nieuwe album werkten ze samen met producent Yann Arnaud (onder andere bekend van Air en Phoenix). Het zestal wilde voor deze nieuwe plaat meer emotie als basis. Dan San laat nog maar eens horen dat België inderdaad veel kwalitatief sterke muziek voortbrengt, hier in de vorm van liefelijke folk en indie die zich vreedzaam in je oren nestelt.

De rustige aard van de muziek brengt een paar vergelijkingen naar boven, soms hoor je Beach House even terug, maar ook de lichtheid van Air (natuurlijk niet gek als je kijkt naar de productie van Arnaud) prikt door het geheel heen. ‘The Call’ is hier met zijn harmonieuze samenzang een treffend voorbeeld van. ‘Ocean’ lijkt een ommekeer aan te geven. Woeste uitbarstingen geven het nummer een stevig karakter mee, maar over de gehele lijn blijft Dan San vasthouden aan een uiterst beheerst geluid.

Shelter is blijkbaar met enige moeite tot stand gekomen, al is daar weinig van te merken. Soms verschuift de balans wat meer van folk naar pop, bijvoorbeeld op ‘Dream’, een nummer dat zijn naam eer aan doet. Alle liedjes zijn nagenoeg heerlijke nummers die niet aan hun doel voorbij schieten. Wellicht verwacht je wat meer emotioneel vuurwerk als je weet dat de band vergeleken met het debuut meer emotie als basis wilde. De emoties op Shelter blijven eerder wat borrelen aan de oppervlakte.

Als je over de helft van het album bent zou je kunnen vaststellen dat het misschien iets te veel voortkabbelt, maar een tip: blijf goed luisteren. Shelter bevat, hoe subtiel ook, stiekem veel variatie. ‘Nautilus I’ en ‘Nautilus II’ voeren het tempo al wat op en ook op het einde knalt de Belgische groep er toch nog een paar climaxen uit, hierdoor weet de groep de sluimerende sfeer om te zetten in een meer dynamisch geheel. Het beklemtoont hoe slim de plaat soms in elkaar zit. Shelter is een sterke plaat met fraaie liedjes die ondanks zijn ingetogenheid een krachtige indruk maakt.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Dan San Label:Pias
Cover Jordan Klassen - Javelin

Jordan Klassen - JavelinDe Canadees Jordan Klassen is een singer-songwriter die je niet snel zult...

Cover Julie Scott - Dearydeary

Julie Scott - Dearydeary De Schots-Nederlandse zangeres Julie Scott is niet vies van grootse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT