RECENSIE: Eriksson Delcroix - Heart Out Of It`s Mind

Eriksson
recensie cijfer 2016-02-01 Hou je vast, we hebben hier te maken met een onvervalste Vlaamse versie van onze eigen Johnny Cash & June Carter. Hij heet Bjorn Eriksson en zij heet Nathalie Delcroix en samen gaan ze door het muzikale leven als Eriksson Delcroix. Nashville herleeft in Kalmthout (een dorpje vlakbij de grens van Nederland en België), al moeten we wel stellen dat het hier de psychedelische reïncarnatie van Johnny en June betreft. Geslaagde alt-country uit de Kempen, mogen we vast concluderen. En 2016 zou zomaar eens het jaar van Eriksson Delcroix kunnen worden. Toerend als voorprogramma van Blaudzun, een felbegeerde plek op het Eurosonic Festival en serieuze airplay op Radio 2 heeft het stel in ieder geval een flinke zet in de juiste richting gegeven. Het nieuw album Heart Out Of Its Mind moet de definitieve zet worden.

Sfeerrijke opener ‘The Heart Out Of Its Mind’ maakt direct duidelijk dat we te dealen hebben met een prachtig vormgegeven kraakheldere productie. De toevoeging van strijkers, banjo, steelgitaar en zelfs een (dwars?)fluit vallen als ware puzzelstukjes in elkaar. De vergelijking met Johnny en June gooien we overigens al snel overboord. Meeslepende murder ballads als ‘Baby Blue’ en ‘Arrow’ doen ons meer denken aan het jaren negentig gelegenheidskoppel Nick Cave en Kylie Minogue. Het stemmige, maar bijzonder sterke eerste deel van Heart Out Of Its Mind kenmerkt zich verder door de indrukwekkende samengesmolten stemmen van Bjorn Eriksson en Nathalie Delcroix.

Na het folky intermezzo ‘A Low Ripple Till Idaho’, wordt deel twee afgetrapt met ‘Silver Dagger’, één van de weinige nummers waarop alleen de stem van Nathalie Delcroix te horen is. En hoewel de zangeres gezegend is met een prachtig stemgeluid, wordt daarmee wel direct de valkuil van het muzikale paar blootgesteld. Het klinkt namelijk kaal, zeker wanneer we vervolgens het ijzersterke harmonieuze ’56 7th Street’ horen. Het mag de pret allerminst drukken. Met ‘Now I’m Free’ wordt de psychedelische sound even genegeerd, wat resulteert in een (op het eerste gehoor) lieflijk duet over het ontsnappen aan de dagelijkse sleur: ”I’m not bored, I’m just tired killing time”. Opvallend is ook dat Eriksson Delcroix met de catchy single ‘Lay Low’ een radiovriendelijke en potentiële hit scoort, zonder daarbij afstand te doen van hun kenmerkende alternatieve geluid.

Met Heart Out Of Its Mind levert Eriksson Delcroix een bijzonder eigenzinnig, spannend en muzikaal interessant album af. Psychedelische Kempense alt-country, het is een genre waar het grote publiek waarschijnlijk nog even aan dient te wennen. Grote kans dat het geduld uiteindelijk beloond wordt. Breng dit koppel komend jaar in contact met het juiste publiek en Eriksson Delcroix zal 2016 waarschijnlijk nooit meer vergeten.
Recensent:Doron Ketelaars Artiest:Eriksson Delcroix Label:V2 Records
Cover The Jezabels - Synthia

The Jezabels - SynthiaMuziek is een kunstvorm die nooit stilstaat, en misschien is dat wel wat het...

Cover Stef Bos - Een Sprong In De Tijd

Stef Bos - Een Sprong In De Tijd Het is alweer 25 jaar geleden dat Stef Bos zijn grote hit ‘Papa’ scoorde....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT